Volt egyszer egy beatkorszak

„Már nem is tudom, svéd-e vagy magyar?” – A P. S. Band utóirata: a Safari együttes

2018. május 03. - beatkorSzaki

safari_ep.jpg

Az 1978-79-es nagy magyar rockzenei átalakulásokat követően a nyolcvanas évek eleje szintén viharosra sikerült: a rajongókra szomorú hírként csapott le Révész Sándor kiválása a Piramisból (1981. június 14.), 1982 elején pedig váratlanul feloszlott a Dinamit.

Sokan kíváncsian várták, mihez kezdenek  a volt tagok. A Németh-fivérek (Gábor, a dobos és Alajos, a basszusgitáros), valamint Szűcs Antal Gábor gitáros Nagy Feróval és Vedres Józseffel megalapította a Bikinit, Vikidál Gyula Varga Miklóst váltotta a Pandora’s Boxban. Papp Gyula, a magyar rockzene egyik legtehetségesebb zenésze, zenekarépítője pedig nagyon merészet húzott: barátjával, a svéd Bela Svardmark gitárossal svéd-magyar együttest állítottak színpadra röpke két hónap alatt. Mindezt 1982-ben! A Dinamit feloszlását 1982 februárjában a Pulzus című televíziós műsorban jelentették be. Az új zenekar, a P. S. Band még ebben az évben, s szeptemberi Pulzusban debütált, majd másnap, szeptember 25-én a Kertészeti Egyetem Klubjának színpadán adott egy fergeteges koncertet, ahol a magyar szakma apraja-nagyja tolongott, és leesett az álluk attól, amit hallottak.

Bela Svardmark Magyarországon született és négyéves korában került édesanyjával Svédországba, egyébként Dankó Pista leszármazottja. Európában Angliát követően a második legnagyobb zenei nagyhatalom a skandináv ország, ahol Bela már nagyon fiatalon a három legjobb gitáros közé számított. Blue Pearls nevű saját csapatával 1977-ben Magyarországon is turnéztak, ezalatt barátkozott össze a honi rockzenészek krémjével, hírbe is hozták először a Generállal, majd az LGT-vel. A Skorpió együttesnek svédországi koncerteket és egy angol nyelvű nagylemezszerződést intézett el, játszott a Color bemutatkozó albumán mint vendég, és az éppen alakuló V’ Moto-Rock próbáin és koncertjein mindennapos látogató volt. Papp Gyulával annyira összebarátkoztak, hogy csak úgy emlegették őket: „az ikrek”. A Magyar Hanglemezgyártó Vállalat mindenható ura, dr. Erdős Péter tisztelte és szerette Papp Gyulát a tehetségéért, ezért az új formációnak bizalmat szavazott. Igaz ugyan, hogy azt akarta, vigyék tovább a Dinamit nevet, de ez a teljesen eltérő zenei felfogás és stílus miatt sem lett volna szerencsés, így a vezetékneveik kezdőbetűi adták az első nevet: P. S. Band, amely azonban kétértelmű: a P. S. rövidítés latinul post scriptumot jelent, vagyis „utóiratot”.

09-02-bela-ps-band-1982.jpg

A P. S. Band 1982-ben

A zenekar 1982-ben kezdte meg a próbákat. Papp Gyulán és Bela Svardmarkon kívül egy másik svéd zenész, Joseph Barabas énekes-basszusgitáros, Révész Sándor énekes, Lugosy László gitáros (ex-Beatrice és -Dinamit) és Soldos László „Bölény” (ex-Tűzkerék, -Zenit, később -Sirokkó, -VM Band)  dobos kezdtek munkához, de Lugosi hamar kikerült a csapatból, Révész Sándort pedig Varga Miklós váltotta az énekesi poszton. Ebben a felállásban rögzítették bemutatkozó kislemezüket, amely egy teljesen üres, tiszta fehér tasakban jelent meg október 8-án (SPS 70548), csak a korongról lehetett tájékozódni a tartalmáról és a közreműködőiről. A tagokon kívül Postássy Júlia énekelt, Horváth Kornél játszott ütőhangszereken, Lakatos „Ablakos” Dezső és Bihari István szaxofonoztak. Az A oldalon az Is This the End of Our Love, a másikon a Love of My Life hallható. Eredetileg a női szólamot a legvarázslatosabb hangú magyar énekesnő, Katona Klári énekelte fel, de a Lemezgyár letöröltette a hangját, mondván, a friss, Titkaim című lemezének nem tenne jót, ha más formációban is énekelne. Helyette Postássy Juli (Cini és a Tinik) énekelt a lemezen és a koncerteken.

09-01-bela-katona-klari-1982.jpg

Munkában Katona Klárival

A csapat december végéig Budapesten több koncertet adott. A zenészkollégák kedvenc zenekara lett a P. S. Band, ahogy a Syrius a maga korában. A saját dalok mellett játszottak a nemzetközi „zenészek zenekarától”, a Steely Dantől és Larry Carltontól is, elkényeztetve a füleket a bámulatos szólókkal, a bravúros hangszereléssel és a virtuóz hangszeres játékkal. A stílusukat „laid back soft rock”-ként határozták meg, vagyis az „őszinte, kőkemény rock” és az új hullám agresszivitása helyett inkább a „dőlj hátra és lazíts!” volt a jelszavuk. Mindegyik tag lubickolt az együttesben, érezhetően nagyon élvezték, amit közösen létrehoztak. Varga Miklósnak nagyon jól állt ez a zenei stílus, Papp Gyula elmondása alapján éppen az itteni teljesítményére figyelt fel Szörényi Levente, és hívta meg egy évvel később az István, a király rockopera főszerepét énekelni a dupla nagylemezen. Bela Svédországban kiválóan menedzselte a zenekart, a Scabri Records tulajdonosa beleszeretett az anyagba és szerződést kínált több feltétellel: először is, nemzetközileg is jól csengő nevet kellett választatniuk, ez lett a Safari. A másik feltétel keményebb diónak bizonyult: csak Papp Gyula, Bela Svardmark és Varga Miklós alkothatták a tagságot Julio Pappa, Bela Stephan S és Miki Varga művészneveken, mögéjük pedig a legprofibb svéd szessönzenészeket kívánta szerződtetni a kiadó. Fájó szívvel búcsút mondtak a P. S. Band többi tagjának, de hamarosan Göteborgban megkezdődtek a Safari nagylemezének felvételei. Bela barátja, az ABBA kísérőzenekarának gitárosa, a világhírű Janne Shaffer is részt vett a munkában, és hozta a saját zenekara dobosát, a Berklee College of Musicon végzett Magnus Persson dobost és Christian Veltman basszusgitárost, a női vokált Lotta Gustavsson énekelte. A kiadó Svédország legtehetségesebb természetfotósát, Kerstin Mathiassont két hétre Tanzániába utaztatta, hogy a legmegfelelőbb napfelkelte- és naplemente-sorozatokból választhassanak egy képet a gyönyörű borítóra. A Safari zenekari fotót Bakos István fotóművész, Gyula régi barátja készítette. A lemez mastering keverését New Yorkban Bernie Grundman, a kor legfelkapottabb világsztár hangmérnöke végezte. Az album 1983 nyarán jelent meg, a címe: That Was Then, This Is Now (Scabri Records, SCLP 03).

safari_swe_front_1.jpg

safari_swe_back_1.jpg

Közben itthon Varga Miklós megalapította a Sirokkó együttest, majd a saját nevét viselő V. M. Bandet. A svéd menedzser, Finn Johannson egy nagy, nyári nemzetközi fesztivált szervezett Göteborgba világsztárokkal, ott szerette volna befuttatni a Safarit. Engedélyezési problémák miatt a fesztivál meghiúsult, Johannson rengeteg pénzt bukott. Az együttes szerette volna a Safari-lemezt Magyarországon is megjelentetni, de a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat nem volt hajlandó valutát áldozni erre, így különféle barterüzletekkel próbálkozott a svéd menedzsment. Előjött az a probléma, ami minden korábbi Nyugaton próbálkozó magyar zenekar esetében: a bürokrácia felőrölte a nyugati partner idegeit és türelmét. Ez a jelenség sajnos még a svéd-magyar zenekart sem kímélte. Lebonyolítottak egy hazai miniturnét nagy sikerrel, aztán lassan elfogyott a lendület, és a Safari kimúlt.

A MHV a „Krém” labelje alatt 1985-ben, nagyon kis példányszámban végül megjelentette a Safari-albumot egy „lebutított” borítóban (Krém, SLPX 17936), az István, a király óriási sikere miatt hatalmas sztárrá vált Varga Miklós nevét egy piros kör alakú matricautánzatban felhasználták reklámnak: „Varga Miklós angolnyelvű felvételen” áll a feliratban (így, egybeírva). A magyar változat kiadása körüli huzavonát jól jelzi az is, hogy a borítón a kiadás éve 1984., a korongon az évszám 1985. Szomorú, hogy a lemez hazai megjelenését ez a kitűnő csapat, amely zeneileg megelőzte a korát Magyarországon, már nem élhette meg.

A Safari-lemez az alábbi dalokat tartalmazza:

safari_hu_front.jpg

A:

1. That Was Then, This Is Now

2. Love of My Life

3. Winter’s Day

4. Orange

5. Dear Lord

6. Winter’s Day 2.

B:

1. Give Me Your Love Tonight

2. Are You Leaving

3. Listen Johnny

4. What’s That Look in Your Eyes

5. Is This the End of Our Love

Fotók: Bela Svardmark archívuma.

Szerző: Rozsonits Tamás

A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr3013886670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása