Volt egyszer egy beatkorszak

K. K. – avagy különleges kislemezek

A Beatrice Mire megy itt a játék című felvétele: a Pofonok völgye, avagy Papp Lacit nem lehet legyőzni című film főcímdala

2018. augusztus 09. - beatkorSzaki

89126.jpg

Az 1970-ben alakult Beatrice együttes története több szakaszból tevődik össze, koncentráljunk most a „baboskendős” Ricére, amely a Metronóm’77 fesztivál eurodisco dalának (Gyere kislány, gyere – a műfajában kitűnő, színvonalas szerzemény) bemutatása után teljesen átalakult és stílust váltott. Nagy Feró, az énekes rockzenekart alapított: a Febris, a Sakk-Matt, a Korong és a Syrius egykori basszusgitárosa, Miklóska Lajos lett a szerzőtársa, Gidófalvy Attila billentyűs virtuóz hozta gyermekkori barátját (és alsógödi földijét) Donászy Tibort a dobos posztjára, a gitáros pedig Lugosi László lett, Miklóska Lajos javaslatára.

1978-ban elkészült a híres „gödi demo”, ezen tizennégy dal szerepel, köztük már a legendás Rice-dalok egy része is. Miklós Tibor szövegíró akkoriban lepte meg egy AC/DC-műsoros kazettával Nagy Ferót. A tapasztalt, jó érzékű zenész azonnal felismerte a követendő utat, és a következő próbán kötelezővé tette az anyagot minden társának, akik eleinte prüszköltek az ausztrálok zenéjétől, aztán rövid idő alatt rabul ejtette őket (Gidó mai napig tartó rajongása közismert). A külvárosi klubok és a rengeteg koncert, na meg a kitűnő zene Feró zseniális szövegeivel megtette a hatását: a legszakadtabb réteg a vállára emelte a Beatricét, a hatóságok pedig azonnal tűzzel-vassal irtották őket. Dr. Erdős Péter kijelentette, hogy amíg a hatalmában áll, a Beatrice nem jelentethet meg lemezt Magyarországon, a rockzenekarok nem hivatalos megyénkénti kitiltási versenyét pedig ők nyerték meg 1979-ben a P. Mobil előtt.

1979-ben meghirdették a „Totális Támadás” programját, ami annyira jól sült el, hogy 1980-ra a zenekar nehéz helyzetbe került: igaz, hogy a rockerek körében a legnépszerűbb együttesnek számítottak a P. Mobil és a Hobo Blues Band mellett, de lemezük nem jelenhetett meg, a rádió és a televízió bojkottálta őket, csak néhány megyében koncertezhettek, a rendőrség pedig  indokolatlanul, folyamatosan zaklatta Nagy Ferót. Segítséget csak Benkő Lászlótól és az Omegától kaptak, akik az 1980-as Omega–LGT turnéra elhívták a Beatricét vendégzenekarnak, ahol hatalmas közönség- és szakmai sikert aratott a csúcsformában muzsikáló négyesfogat. (A koncert hangulatát őrzi a turnén rögzített Omega–Locomotiv GT–Beatrice-koncertlemez, amely kibővítve 2004-ben cédén is napvilágot látott.)

beatrice_mire_megy_itt_a_jatek_front.jpg

Bródy János úgy segítette a zenekart, hogy felkérte őket a Pofonok völgye, avagy Papp Lacit nem lehet legyőzni című magyar dokumentumfilmez írt dalának előadására, így jutott a Beatrice legendás felállása lemezhez, igaz, „csak” egy kislemez B oldalán. A filmet a legendás magyar ökölvívóról a Gulyás Gyula–Gulyás János testvérpár jegyzi, és 1980. december 4-én mutatták be. A kislemez (SPS 70 466) A oldalán egy jellegzetes Papp Laci-monológ hallható, a B oldalon pedig a Mire megy itt a játék című dal, melynek zenéjét és szövegét is Bródy János jegyzi. A Rice közönsége azonnal felvásárolta a kislemezt, még olyanok is vettek, akik nem rendelkeztek otthon lemezjátszóval. A Magyar Televízió Pulzus című műsora is bemutatta a dalt, sajnos a felvétel idején Lugosi László már nem volt a Beatrice tagja, átigazolt a Dinamit együttesbe. (1979-ben egyébként már szerepeltek mozifilmben, Bacsó Péter Ki beszél itt szerelemről? című mozijában – akkor már Gidó nélkül, mert ő 1979. márciusában kilépett a Ricéből, hogy Szigeti Ferenccel megalapítsák a Karthago együttest –, azonban abból a filmből nem készült lemez.

Így ez a kislemez történelmi ereklyének számít: fekete korongon a legendás, baboskendős Rice stúdiófelvétele. A zenekar a kislemez megjelenését követően átalakult és zeneileg részben más irányba fordult, majd évekre felfüggesztette működését.



Fotó: Fortepan/Urbán Tamás.

Szerző: Rozsonits Tamás

A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr1414170343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása