Volt egyszer egy beatkorszak

Táncházas újhullám #4 – a Kalamajka

2018. december 14. - beatkorSzaki

A Tékához hasonlóan a hagyományos magyar népzene ápolását, életben tartását, megismertetését, gyűjtését tűzte ki célul az 1978-ban javarészt a Mákvirág együttes tagjaiból alakult Kalamajka. A Fábián Éva (ének), Sipos János (hegedű), Dövényi Péter (brácsa), Petrovits Tamás (cimbalom) és Nagymarosy András (bőgő) felállású zenekar a Belvárosi Művelődési Házban – a „Molnár utcában”, a mai Aranytíz jogelődjében – talált otthonra. Ahol aztán harmincegy éven át, egészen a 2009 májusi „visszavonulásig” tartottak heti rendszerességű táncházat. Hangszer-összeállításban, harmonizálásban, játékstílusban és dallamkincsben egyaránt a parasztzenei hagyományokat követte, és vitte el a koncertpódiumokra, klubokba, iskolákba.

1991-től a Kalamajka prímásaként tért vissza az aktív zenéléshez Halmos Béla. A zenekar motorja, Nagymarosy András lényegében a hetvenes évek dereka óta ismerte Bélát: egyrészt érdeklődőként sokat megfordult a Kassák Klubban, másrészt kollégaként is gyakorta összefutottak a különböző rendezvényeken. Idővel egyre közelebb kerültek egymáshoz. S amikor 1990-ben a Kalamajka akkori prímása, Székely Levente a külügyi szolgálatot választotta, elsőként Bélát kereste meg. Többek között azzal kecsegtetve, hogy ők sem fiatalok, legfeljebb heti egy próbában és egy-két fellépésben gondolkodnak. Ez a munkatempó Halmos Bélának is tetszett, amúgy is szeretett hegedülni, úgyhogy gondolkodás nélkül csatlakozott hozzájuk.

Fennállása harmincegy éve alatt a Kalamajka alapvetően táncházas zenekarként vált népszerűvé, de a tagok – különösen Halmos Béla csatlakozása után – rendszeresen jártak gyűjteni. Javarészt a Szilágyságba, Kalotaszegre, a Mezőségre, kicsit Székelyföldre, falusi énekesek és cigánybandák körében. Az alapokhoz való visszacsatolás és a folyamatos táncházi muzsikálás mellett pedig több-kevesebb rendszerességgel koncerteket is tartottak. Ahol számos olyan hangszert – például tekerőt, ütőgardont és kobzot – használtak, amit amúgy a táncházban sohasem. A koncerteken szereplő számokat döntően Nagymarosy András állította össze, az így kialakult repertoárból pedig az idők folyamán számos albumot jelentettek meg.

kalamajka_egyuttes.jpg

Dövényi Péter, Sipos János és Petrovits Tamás 

„Sok olyan népzenei anyagot felhasználtunk, amit más táncházas zenekarok csak elvétve – nyilatkozta Nagymarosy 2013-ban A magyar folk története című könyvben. – Úgy vélem, a mozgalom máig eléggé Erdély-centrikus maradt. Mi erőteljesen azon voltunk, hogy minden este legalább egy »kis-magyarországi« táncrend bekerüljön a programba. Általában a Dunántúl valamely tájegységéről, Sárközről, Rábaközről, a Felső-Tisza-vidékről vagy a Duna mentéről. Például elővettük a bátmonostori táncokat. Számos olyan anyagot játszottunk – és ebben Béla mindig partner volt –, amelyek egyáltalán nem kerültek el a táncházakba. Az egyik lemezünk szinte kizárólag ilyen számokból épül fel. Abból a nyugat-magyarországi anyagból, amit még Lajtha László gyűjtött a soproni Tendl Páltól vagy a szombathelyi Csejtei Istvántól. Hál’istennek maradt fenn belőlük hangzó anyag. Ez a gyűjtés amúgy már a hetvenes évektől foglalkoztatott bennünket. S Béla boldogan beszállt. Pedig eléggé más hegedülési stílust igényel. De élvezte, hogy kitekinthetett az eléggé belterjes, szűk táncházi világból.”

Halmos Béla lényegében a haláláig a Kalamajka prímása maradt. Igaz, időközben megfogyatkoztak – 2008-ban a cimbalmos Petrovits Tamás, egy évre rá pedig a brácsás Dövényi Péter hunyt el –, úgyhogy a megmaradt tagok 2009 őszétől kezdve – Kalamajka Emlékzenekarként – évente legfeljebb két-három fellépést vállaltak. Halmos Béla 2013. július 18-i halála után azonban végképp leálltak. (Ráadásul 2016 óta Nagymarosy András is az égi zenekarban húzza.)

Fotó: Hagyományok Háza.

Szerző: Jávorszky Béla Szilárd

A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr3414481876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása