Volt egyszer egy beatkorszak

Tehetségkutatók kontra karrier – a Fanyúl együttes története

2019. február 28. - beatkorSzaki

fanyul1982.jpg

1980-ban egy teljesen ismeretlen rockzenekar jelentkezett ORI-vizsgára. Salgótarjánból érkeztek, a különös hangulatú Fanyúl nevet viselték, és saját szerzeményekből álló műsoruk az itthon kevésé ismert és elismert west coast stílust követte.

A fellépés olyan remekül sikerült, hogy akkoriban kivételes módon elsőre állandó működési engedélyt kaptak. Csanády Lajos elvtárs gratulációja mellett közölte is a zenekarral, hogy ilyesmi az ORI fennállása óta mindeddig nem történt meg, hiszen még ismert együttesek is nem egyszer csak ideiglenes, határozott terminusra szóló engedély birtokában játszottak. Csanády elvtárs egy rádióriportot is megszervezett azon melegében, amelyre a Kossuth Rádió zenés Panoráma műsorában került sor. Kell-e ennél jobb belépő a honi pop-rock dzsungel világába?

Tehetségkutató versenyek során vettek részt 1981-ben, amelyeken a folyamatosan növekvő téteket egyszerűen szólva mind besöpörték. A zenekar felállása ekkor a következő volt: Henning Róbert (gitár, vokál), Kudella Aladár (ének), Hlavaj István (dob) és Várkonyi Zsolt (basszusgitár). A zenét Henning szerezte, a szövegekért Kudella felelt.

Első lépésként Pásztón nyertek meg egy megyei tehetségkutató rendezvényt, melynek eredményeként a nyár folyamán az orosházi Dunán Innen Fesztivál való részvétel következett. A Fanyúl a három aranydiploma egyikét hozta el, ami a fesztivál rádiós záró estjén való szereplésre adott lehetőséget. Victor Máté, aki zsürizett a fesztiválon, ekkor azt jósolta, hogy a Fanyúl igazi meglepetés lehet Győrött az országos összevont dzsessz-pop-rock tehetségkutatón. A jövendölés  Győrben beigazolódott, a Fanyúl együttes a három arany diploma közül megkapta az egyiket, és elhozták a fesztivál fődíját is.

fanyul1982a.jpg

A versenymenetelésnek ezzel nem volt még vége. 1982-ben a Közgáz Klubban szervezett Rock Reflektoron is első helyezést értek el. Itt a pályázati kiírás tartalmazta a nagylemez lehetőségét, amit a korábbi nyertesek (Edda, Color, East) mind be is tudtak váltani. A Fanyúl ekkor az egyik legnépszerűbb koncertzenekar volt Budapesten. Kudella még a Piramis Révész Sándor távozása utáni megerősítésénél is szóba került, végül az egész hamvába holt Som Lajos arany-ügye miatt.

Az intézmények magas falait azonban nem sikerült bevenniük. A Hanglemezgyár Start márkájának menedzsere, Wilpert Imre bekérte a tervezett lemezhez a dalok címeit, szövegeit  és a lemezborító-tervezetét, illetve egy kézfogással megpecsételte az együttessel a verseny után a lemezszerződést. Írásbeli szerződésre azonban már nem került sor. Henning Róbert visszeemlékezése szerint lemezgyári intrikák áldozatai lettek. Épp ekkor alakult meg a Bikini, amelynek sikerre vitelét Wilpert elégségesnek ítélte meg az új rockzenekarok támogatása terén. A Fanyúlnak így már nem jutott levegő.

1_2_3_start_2_elso_borito.jpg

Lemezmegjelenésük végül mindössze egy dalra redukálódott. Az Őszi dal megjelent a Start 1…2…3 válogatássorozat 2. részén, egy műfajilag vegyes felvágott válogatáson, a KFT, Torma, a Prognózis, a Ninive és mások társaságában. Ez már 1983 nyarán történt, amikor a zenekar már nem létezett.

1983 tavaszára az átélt kudarcok miatt viszály ütött ki a tagok között, megromlott a hangulat. Megélhetési gondok is jelentkeztek, az alacsony fix ORI-gázsi melletti kevés koncertlehetőség már nem jelentett perspektívát. A tagok egy részét a vendéglátóipar szippantotta be, Henning hiába igyekezett életben tartani a zenekart.

1994-től Henning többször is erőfeszítést tett stabil formáció felállítására és működtetésére, de sajnos, eredménytelenül. Az újabb Fanyulak csak rövid, egy-két éves periódusokban működtek, és a nyolcvanas évek áttörésközeli helyzetéig már nem tudtak eljutni.

Szerző: Kovács László (Moiras Records)

A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr9314659535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása