Volt egyszer egy beatkorszak

A leghatalmasabb építmény – Piramis

2016. december 06. - beatkorSzaki

cstp_portre_piramis.jpg

Som Lajos úgy kezdi a Piramis-vádirat című könyvét: „Mi voltunk az első rockgeneráció, és úgy tűnik, az utolsó is mi vagyunk.” Való igaz, az 1975-ben megalakult Piramis a korszak egyik legmeghatározóbb zenekara volt. Som Lajos, Köves Miklós és Závodi János fejéből pattant ki a banda ötlete, de Karda Beáta – Som későbbi felesége – is fontos szerepet játszott a korai években. Később Lévay Tibor, Gallai Péter és Révész Sándor erősítették tovább a csapatot. Utóbbi meghatározó lesz a Piramis-hangzás kialakításának szempontjából.

A Piramis „keresztapja” Bergendy István, ő segített ugyanis kiválasztani a zenekar nevét. A stílus meghatározása azonban Som Lajos nevéhez köthető. Saját bevallása szerint, amikor 1970-ben a Neotonnal járt Afrikában a banda tagjaként, és odafelé Amszterdamban pihentek pár napot, látott egy Black Sabbath-plakátot egy közelgő koncertről. El is ment rá Balázs Fecóval, aki ekkoriban szintén a Neotont erősítette, ez pedig meghatározó élmény volt számára: egyből tudta, hogy neki  is ilyen zenét kell játszani! Azonban ezzel együtt ki kell emelnünk, hogy a Taurus zenekaron sokkal inkább érezhető volt a Black Sabbath hatása, mint a Piramison. 

A Piramis a külsőségek tekintetében is nagyon egyedinek és stílusteremtőnek számított. Kevesen tudták azonban, hogy a bőrszerelésnek – amellett, hogy a rockerség ősi attribútuma – praktikus oka is volt. Závodi Janó szülei ugyanis bőrművesekként dolgoztak, így csak lemérték a srácok méreteit, és már készültek is a jobbnál jobb szerkók, persze ingyen!

A zenekar első rádiós sikere a Ne bántsd a madarakat című dal lett, a nagy lépést azonban az jelentette a Piramis életében, hogy Som Lajos kiharcolta: ők mehessenek a Mud- és Steppenwolf turnéra. Ezután jött az első Szolidaritási Rockfesztiválon aratott hatalmas siker. A Piramis rajongói teljesen újfajta mentalitást képviseltek, amelyet a korabeli sajtó igen nehezen fogadott. 1977. október 26-i koncertjüket például szimplán „vandál rendbontásnak” bélyegezték. Persze, volt némi igazság a dologban: nemcsak a rajongók, hanem a zenekar is az újfajta, nyugati rockerséget képviselte, ennek pedig hotelszobák látták a kárát, így egy idő után nem is szívesen fogadták őket a különböző szálláshelyek. A rajongás maga is különös formákat öltött: verseket írtak hozzájuk, Piramis-őrsök alakultak szerte az országban, a koncertjeiket pedig többezres tömegek töltötték meg.

Szűkített farmer, kockás flaneling és bőrdzseki – szólt a csöves kultusz dresscode-ja, amely az ifjúsági sajtóban a Piramis-jelenség nevet kapta. „Szakadtnak születtem” – hangzott a jelmondat. A sikerek csak fokozódtak. A Pesti Műsor Pop-Meccs és Popfotó pályázatán például minden kategóriában a Piramis tagjai nyertek. Generációs zenekar tudtak lenni, akárcsak korábban az Illés, azonban ne felejtsük el, hogy Horváth Attila szövegírói munkássága is óriási szerepet játszott ebben.

A Piramis volt az első zenekar, amelynek felajánlották, hogy lenyomhatják Budapest első téli szabadtéri buliját az Ifiparkban. Kívánj igazi ünnepet, szólt a cím. A buli 1978. december 23-án, nyolc órakor kezdődött. 1979-ben sikerkorszakukat az Ifjúsági Parkban rögzített Nagy buli koncertlemez zárta le. Az 1981-es év már nem hozott túl sok jót a zenekar életében: Erotika című új lemezük nem tudta meglovagolni a rock új hullámát, Révész Sándor pedig távozott a zenekarból. A végleges feloszlást Som Lajos és Köves Miklós letartóztatása hozta meg. Aranycsempészés volt ellenük a vád.

A Piramis 1992-ben ismét összeállt néhány koncert elejéig, Révész Sándor részvételével. A kétezres évek közepén ismét volt egy nagy visszatérése a zenekarnak, azonban Som Lajos leromlott egészségi állapota miatt nem tudott végig közreműködni a koncerteken. 2009-től Nyemcsók János viszi az éneket az együttesben. A legenda azonban örök – a Piramishoz olyan opuszokhoz köthetők, mint a Ha volna két életem vagy a Szállj fel magasra.

A szöveg alapjául Zoltán János A Piramis-legenda című könyve szolgált.

Fotó: Rockbook.

Szerző: Murzsa Tímea

A blog az NKA Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökséget Támogató Alprogramjának támogatásával készül.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr6812026561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása