Volt egyszer egy beatkorszak

Volt egyszer egy Popmajális – és ennek nyomai lemezeken

2019. március 21. - beatkorSzaki

popmajalis_kazetta.jpg

1981 végén az addigi egy hazai könnyűzenei lemezmárka, a Pepita mellett két további jelent meg, a Krém és a Start. Természetesen mindhármat az állami monopóliumot élvező Magyar Hanglemezgyártó Vállalat adta ki. A befutott előadók lemezei továbbra is Pepita név alatt jelentek meg. Rétegzenék, elsősorban dzsessz kiadására vállalkozott a Krém, a Start pedig a kezdő előadók mögé állt be.

1982. május 29-én a csak pár hónapja átadott Budapest Sportcsarnokban szervezték meg a Start istállójának monstre bemutatkozását, Popmajális név alatt. Ez volt az első, fedett helyszínen tartott, egész napos rockkoncert itthon. Ennek az oka egyszerűen az volt, hogy a BS előtt más nagykoncertre alkalmas csarnok nem létezett az országban. Meglehetősen vegyes felvágottnak számított a fellépők névsora: Edda, Karthago, P. Box, Prognózis, Rolls Frakció, KFT, Ninive, GM49, Sikátor. Húzónévként az Edda szerepelt, amelynek lemezei már megjelentek és kezdő zenekarnak egyáltalán nem lehetett mondani. A hard rock vonulat közönsége természetesen ütközött az új hullámosok (jóval kisebb számú) közönségével, de szerencsére kisebb rendzavarások árán le tudott futni a rendezvény. A KFT-t és a GM49-et – mi tagadás – alaposan kipfujolta és meg is dobálta a többségi hard rock közönség. Mi több, a színpadi bukás halvány hangzó nyomai az egyik megjelentetett kiadványon is megtalálhatóak. A rendezvény nevében foglalt popműfaj képviselői egyébként nem fordultak elő a színpadon.

Természetesen a koncerteket rögzítették, hogy megjelenhessenek. A kiadói hozzáállás változása jól megfigyelhető a koncerthez kapcsolódó kiadványokon. Wilpert Imre, a Start főszerkesztője először egy átfogó válogatást jelentetett meg, a magától értetődő Popmajális címmel (MK 17717), mely csak kazettán lett legyártva. Mivel a borítóját a legnagyobb jóindulattal sem lehet mívesnek mondani, továbbá, mivel a kazetta – ellentétben a hanglemezzel – kis példányszámban is gyárható, a kiadó minden bizonnyal eleve nem számított nagy volumenű sikerre. Egyébként a kiadványhoz maga a dallista is csak egy pótcédulán lett kinyomtatva, valószínűleg azért, mert már közvetlenül a koncert után a gyártással foglalkoztak. A kazettán az Edda, a KFT, a Prognózis, a Karthago, a GM49, a Rolls és a P. Box szerepelnek,  hét zenekar összesen tíz dallal. Néhány szerzemény (Prognózis: Nyúldomb Blues és GM49: Erdőbe nem megyek) csak ezen a kiadványon jelent meg.

Még az év vége előtt módosult a kiadói koncepció és inkább egy nagylemezsorozatban gondolkodtak. Ez lett az 1.2.3... Start LP-k sorozata. Az első rész a katalógusszáma alapján (SLPX 17717) a kazetta alaposan átszerkesztett változatának lenne mondható, azonban inkább önálló kiadvány, telesen eltérő – jó minőségű – borítóval és több, mint felerészben eltérő programmal. A lemez a Popmajális hard rock szekciójának legjobb pillanatait örökítette meg. Tehát az Edda, valamint a P. Box és a Karthago játszik rajta, az utóbbi két zenekar egy-egy számmal többel szerepel a kazettához képest. Az A oldalon osztozik az Edda és a P. Box, a B oldal viszont csak a Karthagóé, ennek is komoly hányadát foglalja el A dob mögül című dal és dobszólója.

1_2_3_start_1_elso_borito.jpg

A két kiadványról lemaradt felvételek sem mentek mind veszendőbe. 1983-ban jelent meg a lemezsorozat második része (SLPX 17746), amely már nem dicsekedhet műfaji egységgel. Ezen a lemezen az új hullámtól kezdve a szinti-popig és a hard rockig mindenféle hangzás megtalálható (pl. GM49, Fanyúl, Torma, Sikátor), többfajta minőségű stúdió- és koncertfelvételen. A Popmajálisról is felhasználtak még három számot, a Prognózistól (Ajtók előtt, Az abszolút balszerencse dala) és a Ninivétől (Játsszunk egy kicsit!). (A sorozat utolsó, harmadik darabja 1985-ben jelent meg, SLPM 17875 katalógusszámon.)

A kazetta, illetve a lemezek egyike sem lett különösebben népszerű vagy legendás. A felvett zenék a magyar rocktörténet egy átmeneti szakaszának lenyomatai, amikor is a közönség köreiben a hard rock kissé elfáradva még tartotta magát, de igazi, korszakos alternatíva nem mutatkozott.

Szerző: Kovács László (Moiras Records)

A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr4614706436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása