Volt egyszer egy beatkorszak

Cselló, citera, gardon, és remek szövegek – egy folk-duó Erdélyből

Concorde

2020. április 05. - beatkorSzaki

concorde_ep.jpg
Pontosabban a Partiumból, mivel Józsa Erika és Horváth Károly 1970-ben alakított duója Nagyváradról indult. Két zenei világ találkozott a Concorde-ban: Erika gitárosként és szerzőként beatzenét játszott a Phosphor nevű amatőr lányegyüttesben, Károly pedig komolyzenei képzettséggel bírt, csellózott és reneszánsz zenével foglalkozott. (Érdemes megemlíteni, hogy a Phosphor együttes 1968-ban Nagyváradon csak lányokból alakult. Mivel megelőzték nemcsak a romániai, de a magyarországi lányzenekarokat is, ezért jó eséllyel egy kárpát-medencei elsőség is megilletné őket.)

A két muzsikus hozta zenei világok tehát egymást építve találkoztak a Concorde produkciójában. A hetvenes évek elején még szerény méretű erdélyi magyar folkzenei színtér egyik fontos szereplőjévé váltak igényes programjukkal. Dalaik zenéjét többnyire Károly szerezte, de voltak közös kompozícióik is, a saját dalszövegekért pedig Erika felelt, de emellett többször dolgoztak fel verseket is, többek között Kányádi Sándortól, Farkas Árpádtól, Tömöry Pétertől és Vári Attilától. A Concorde szövegvilágát a korabeli kritika magasra értékelte. Hangszereléseikkel is igyekeztek szélesíteni a palettát, így csellót, citerát, hegedűt és gardont is használtak dalaikban.

A Concorde a Siculus fesztivál egyik kiemelkedően sikeres résztvevője volt. 1971-ben a beat nagydíjat és a közönség díját kapták meg, 1972-ben pedig a folk nagydíjat és a Kék árnyak közt című szám szövegéért a szövegírás nagydíját. A fesztivál legsikeresebb dalait tartalmazó, 1972-ben megjelent nagylemezen (EDE 0809) két számmal is szerepeltek (Kék árnyak közt, Forró nappalok). 1972-től rendszeresen turnéztak, előbb a magyarlakta területeken, majd 1975-ben országos turnén is részt vettek más művészekkel együtt. 1971-től visszatérő szereplői voltak a bukaresti televízió magyar adásának. (Erika egyébként az adás egyik állandó műsorvezetője és arca is volt hosszú időn át.)

1974-ben jelent meg első önálló lemezük, egy négyszámos EP (Szól a kakas; Virágom, virágom; A vándor, Hűtlen dal). 1977-ben felvették első nagylemezüket, amely a következő évben jelent meg Kettőspont címmel. Ezen az albumon már nem használták a Concorde nevet, a borítón egyszerűen Józsa Erika és Horváth Károly vannak feltüntetve. (Sajnos, az itt leírt néhány lemez szórványos megjelenési tempóját is meg kellett becsülni az Electrecord kiadási politikájában.)

concorde_lp.jpg
A duó története 1978-ban ért véget, amikor Erika és Károly megalakították a Táltos Rt. (később Táltos) együttest, amelyben négyesfogatként folytatták pályafutásukat, Nemes Györggyel (akusztikus gitár) és Gáspár Álmossal (hegedű) kiegészülve.

Szerző: Kovács László (Moiras Records)

A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr9015593568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása