Volt egyszer egy beatkorszak

Komár Laci, Zorán és Nagy Feró együtt, egy elfeledett lemezen

Budapesti Rakendroll – ismert előadók, ismeretlen számok

2020. október 01. - beatkorSzaki

bp_rnr_poszter_1.jpg

Amikor a Locomotiv GT 1984-ben gyakorlatilag leállt, igazából csak együttesként tette ezt. Utolsó, Ellenfél nélkül című albumuk hiába sikerült nagyon jól zenei-művészi értelemben, ha a közönség körében gyakorlatilag visszhangtalan maradt. A programszerű koncertezéssel is felhagytak 1984 végétől, így tulajdonképp felfüggesztették a működésüket. Ekkorra azonban – Presser „Pici” vezetésével – szakmai műhelyként is jelen voltak. Jó néhány előadónak készítettek már lemezeket és több érdekes projektben is közreműködtek. A kiadványokon „LGT Produkció” felirat jelzi a jelenlétüket, cikkünk egy ilyen nagylemezt mutat be.

1985-ben, különösebb hírverés nélkül látott napvilágot a Budapesti Rakendroll című album (Favorit SLPM 17906). Tizenhárom, a rock and roll műfaját körbejáró dalának java része akkori ismert előadóktól való. Mégis csak egy lett közülük sláger, Komár László Hosszú hajnala. A szám legközelebb csak 1989-ben jelent meg Komár Meg van írva a csillagokban című sorlemezén, addig is a rádió tudta népszerűsíteni. A lemezt nyitó Alfonzó (Markos József) és Komár-duett, a Hé, papa ma már nem sok vizet zavar. Miképp a sztáregyüttesnek számító Dolly Roll két száma sem (Casanova klubja és Hello, signore), amelyek csak bő húsz év után, a Reader’s Digest Dolly Roll-válogatásán voltak ismét hallhatók.

Egy-egy szám erejéig felbukkannak további sztárok is a Budapest Rakkendrollon. Zorán az Aszfaltrajz című dalával szerepel. Nagy Feró a nyolcvanas évek közepén pár éven át szólistaként vett részt különféle zenei és színházi projektekben. Ezen a lemezen A szomorú bárzongorista dalát adja elő, amelynek szövegét ő maga írta, a zenéjét azonban Karácsony János és Presser Gábor jegyzik az LGT-ből. Faragó „Judy” István gitáros pedig a Mozi bugit adja elő.

A lemez mindkét női szólóénekese a nyolcvanas években pár évig szerepelt csak a nagyobb nyilvánosság előtt. Kristály Kriszta a Hungaria vokalistájaként kezdett, Zsuzsi (Rojkovich Zsuzsa) pedig a Tinisztár tehetségkutatón bukkant fel, 1984-ben.

Néhány előadó viszont máig a rejtelmesség homályába burkolózik. Így a Mambó Combó, a Rió Trió vagy épp Mr. Vibrátó nevével e lemezen kívül igazából nem találkozhatott a közönség. Nincs fényképük a lemezborítón sem... Ki tudja, ezek az előadók talán csak a producerek álmai voltak és egyszerűen stúdiózenészek állnak a márkanevek mögött.

bp_rnr_elso.jpg

A Budapesti Rakendroll a megjelenéskor nem ért el átütő sikert. Koncerteket, egyéb promóciót nem szerveztek hozzá és talán egy zenehallgatói rétegnél sem talált be a lemez kissé eklektikus világa. Egy-egy használt példánya ma is különösebb nehézség nélkül hozzáférhető, akár egy mai kiadvány árának töredékéért is.

Szerző: Kovács László (Moiras Records)

Nyitókép: Budapest Rakendroll-poszter

A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr9415648462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása