Volt egyszer egy beatkorszak

A felvidéki magyar rock egyetlen kislemeze

A Gravis korongja igazi ritkaság

2021. február 21. - beatkorSzaki

gravis.jpg

Nem valószínű, hogy sok magyar lemezgyűjtő szokott turkálni régi csehszlovák kislemezek kínálatában. Talán még kevesebb közöttük az olyan, aki egy ilyen kupacban felvidéki magyar rocklemezekre vadászna. Főként, hogy még kevesebb, azaz összesen egyetlen darab régi kislemez felelne meg ennek az igénynek.

A „találatot” jellegtelen, gyári egyenborítóban hozták forgalomba, mint megannyi hasonlót akkoriban Csehszlovákiában. Így aztán nemhogy a későbbiekben érdeklődő gyűjtőknek, de a korabeli vásárlóknak is könnyen beleszürkülhetett a tömegbe a Gravis együttes 1982-ben megjelent kislemeze, rajta az Élj őszintén és a Talán című dalokkal (Opus 9143 0565).

A pozsonyi, Duna utcai magyar gimnázium rockzenekara 1979 őszén alakult meg és 1980-ban a tagok érettségijét követően is együtt maradt. Felállásuk 1979 és 1982 között: Dusik Gábor – billentyűs hangszerek, ének; Hegedűs István „Tyutyu“ – gitár, ének; Szabó János – basszusgitár és Szilvássy László – dobok. Elhatározták, hogy csak saját dalokból álló programot állítanak össze, így a korábbi iskolai formációk romjain összeálló zenekar csak mintegy féléves próbaidőszak után, 1980 elején állt közönség elé. Igényességük gyorsan kamatozott is. A korabeli sajtó nagyon dicsérte a hard rock és progresszív elemeket is vegyítő, de alapjában soft rock dalokat. A korabeli csehszlovák médianyilvánossághoz is sikerrel eljutottak. Nem volt akadály a kezdeti lépéseknél a dalok magyar nyelve sem, így vettek fel két rádiófelvételt (Mondd, mit ér és Légtornászok) és a két említett kislemezszámot is. A rádiófelvételeket a pozsonyi rádió magyar adása éveken át rendszeresen játszotta. A Mondd, mit ér című számmal szerepeltek a Magyar Televízió Pulzus című műsorában is. A felvételeket Pozsonyban készítették, és az interjúval egybekötött klipet 1981 februárjában láthatta a magyar tévé közönsége.

Az együttes ezután szlovák nyelvű repertoárra tért át, az addig elkészült dalokat is lefordították. A zenekari tagság – pár tagcsere után is – magyar nemzetiségű maradt. 1984-ben már nagylemezük jelent meg az Opusnál, ettől fogva aztán népszerű szlovák rockzenekarnak számítottak. 1989-ben oszlottak fel.

gravis_elso.jpg

Igazából a rendszerváltás előtti Felvidéken – vagy ha úgy tetszik, a szocialista Csehszlovákiában – nem bontakozott ki magyar nemzetiségi rockzenei élet. Így történhetett, hogy a Gravis magyar nyelvű kislemeze egyszeri kísérlet maradt, további hasonló kiadványok nem követték a rock egyik műfajában sem.

Szerző: Kovács László (Moiras Records)

Nyitókép: Kovács László archívuma.

A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr4415593614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása