Volt egyszer egy beatkorszak

Tito elvtárs táncol! – magyar lemezek Jugoszláviában

2021. március 14. - beatkorSzaki

fortepan_106630.jpg

Jugoszlávia soknemzetiségű ország volt, amelynek szövetségi állami rendszerben működött az igazgatása. Felsőbb politikai koncepció volt, hogy igyekeztek a nemzetiségiek igényeit is kielégíteni, a kultúra minden területén. A jugoszláviai magyar kisebbség legnagyobb része a Vajdaságban élt, így a jugoszláviai magyar kulturális élet ide koncentrálódott. Szűk körben magyar könnyűzenei élet is zajlott, amelyhez kapcsolódóan megjelentek lemezek is. A tartomány Szerbia része volt, így a Belgrádban székelő RTB (Radiotelevizija Beograd) kiadó égisze alatt készültek el a helyi, magyar nyelvű táncdalprodukciók.

Az RTB az egész ország egyik legtekintélyesebb lemezkiadójának számított. Könnyűzenei nagylemezek az RTB-nél a hatvanas években gyakorlatilag nem készültek, csak kislemezek és négyszámos EP-k. A korongok minden esetben saját, egyedi, legtöbbször fényképpel ellátott borítót kaptak. 1964 és 1968 között egyébként önálló lemezsorszám-tartománnyal készültek a magyar témájú négyszámos kiadványok (ezek sorszám szerint 59400-59434-ig követhetőek nyomon).

koncz_1_elso.jpg

Többnyire táncdalok jelentek meg Belgrádban, úgy helyi művészek (például Gubik Mira, Lévai Ferenc vagy Boross István), mint magyarországi énekesek (például Németh József, Ambrus Kyri vagy Hollós Ilona) közreműködésével. Néhány kiadvány azonban beatelőadók számait kínálta, ezeket nézzük át most. Koncz Zsuzsa Qualiton-tól licencelt négyszámos lemeze 1967-ben jelent meg a jugoszláv „piacon”, ennek négy dala közül kettőt (Keresem a szót, Gyilkossággal vádollak) az Illés kíséri (EP 59429). Előbbi ráadásul, mint az köztudott, Szörényi–Bródy szerzemény. Azt viszont kevesebben tudják talán, hogy Koncz Zsuzsa 1966-os felvételének korábbi szövegváltozata egyértelműen szerelmes dalt formázott, míg 1969-ben az Illés együttes Illések és pofonok című nagylemezén a kissé módosított szöveg már közéleti töltést adott a dalnak.

koncz_2_elso.jpg

Táncoljunk! címmel készült el 1968-ban Koncz Zsuzsa és Bakacsi Béla két-két dalával egy újabb négyszámos lemez (EP 59432), amelyen Koncz Zsuzsa a Spencer Davis Group Keep On Running című slágerét is énekelte. Ez az RTB saját felvétele volt, az énekeseket Bogdan Dimitrijevic együttese kísérte. Ugyanebben az évben Zalatnay Sarolta és Szörényi Levente nevével is megjelent egy EP, újra Qualiton-felvételekkel (EP 57467). Szörényi neve alatt ezen a lemezen két Illés-szám hallható (Nem volt soha senkim, Nézz Rám). Furcsaság, de a lemezborítón csak Zalatnay szerepel és az Illés együttesre utalás sem történik a kiadványon.

És itt vége is szakadt a kis sorozatnak. A belgrádi kiadó a továbbiakban nem foglalkozott magyarországi felvételekkel, valamint a helyi produkciók is abbamaradtak. Egyébként a bemutatott korongok az interneten ma is hozzáférhetőek, egyik kiadvány sem számít gyűjtői ritkaságnak.

Szerző: Kovács László (Moiras Records)

Nyitókép: Fortepen / Hunyady József

A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr7315648442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása