Volt egyszer egy beatkorszak

„Nézz, láss, gondolkodj, majd exponálj” – Szalay Zoltán rockfotóiból készült kiállítás

2022. május 30. - beatkorSzaki

foto_szalay_zoltan_fortepan_138696.jpg
Szalay Zoltán életművéből nyolcvan könnyűzenei témájú fotó került be abba a válogatásba, amelyből az Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramja révén Azok a rockzenészek címmel készült kiállítás. Első alkalommal, június 2-26. között a szolnoki TiszapART moziban lesz látható a tárlat, amely jövő év elejéig több városba is eljut majd.

Az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramja harmadik alkalommal szervez rocktörténeti fotókiállítást. Először Somló Tamás saját készítésű képeiből állítottak össze tárlatot, ami a budapesti Akvárium Klub mellett Debrecenben és Szentendrén is látható volt. Vértes György fotóiból 2020-ban született tárlat, ami a pandémia okozta kényszerszünet ellenére kilenc városba juthatott el, majd az idén februári, budapesti utolsó bemutató után a képek három, könnyűzenei oktatási intézménybe kerültek, hogy a tantermeket és a folyosókat díszítsék. Az Alprogram működtetői úgy döntöttek, hogy 2022-ben az öt évvel ezelőtt elhunyt Szalay Zoltán képeiből válogatnak könnyűzenei témájú fotókat, így állt össze az Azok a rockzenészek – Ahogyan Szalay Zoltán látta őket című, nyolcvan képből álló összeállítás.

foto-szalay_zoltan_fortepan_199063.jpgSzalay Zoltán fotoriporter önarcképe. Forrás: Fortepan / Szalay Zoltán archívuma

„Nézz, láss, gondolkodj, majd exponálj, és akkor jó kép születik!” vallotta Szalay Zoltán (1935‒2017) Pulitzer-emlékdíjas és Táncsics-díjas fotográfus, aki elindítója és három évtizeden keresztül rendezője volt a Magyar Sajtófotó Pályázatnak és Kiállításnak. Szalay Zoltán 1954-ben kezdte a pályáját, harminc éven át dolgozott a Rádió és Televízió Újságnak, illesztve fotózott a Tükör és az Új Tükör újságoknak is. Megalapítója és vezetője volt a Magyar Hírlap, a Kurír és a Blikk fotórovatainak, miközben a Kaposvári Egyetemen és a MÚOSZ Bálint György Újságíró Iskoláján is tanított. Talán nem túlzás azt állítani, hogy fotósgenerációk nőttek fel a keze alatt. Életművéből néhány évvel ezelőtt Azok a hatvanas, hetvenes évek, illetve Azok a nyolcvanas, kilencvenes évek címmel jelentek meg fotóalbumok Parti Nagy Lajos képmelléírásaival.

foto_szalay_zoltan_fortepan_147188.jpgVictor Máté zenész, zeneszerző és Kardos József hangmérnök a Magyar Rádió Stúdiójában. Forrás: Fortepan / Szalay Zoltán archívuma

Az Azok a rockzenészek című kiállítás Szalay Zoltán 1959 és 1989 közötti fotóiból vonultat fel nyolcvan darabot. A válogatásban helyet kaptak a könnyűzene hátterében dolgozók éppúgy, mint a rajongók, a legendás helyszínek, és azok a zenészek és énekesek is, akik a maguk idején „sztárnak” számítottak, ma viszont már kevesebben emlékeznek rájuk. A kiállítás érdekessége, hogy az Illés együttesről húsz év különbséggel, az Omegáról és Zoránról pedig negyedszázad eltéréssel készült képeket is bemutat.

foto-szalay_zoltan_fortepan_190597.jpgAz Illés együttes a táncdalfesztivál döntőjében. Forrás: Fortepan / Szalay Zoltán archívuma

Első alkalommal 2022. június 2. és 26. között Szolnokon, a TiszapArt moziban láthatja a nagyközönség a képeket. A Szolnok Dal Napja nyitórendezvényeként június 2-án 17.00 órakor László Ágnes újságíró, Szalay Zoltán özvegye és Bajnai Zsolt, a kiállítás kurátora nyitja meg a tárlatot, ami Szolnokról június végén Budapestre, az Óbudai Társaskörbe utazik tovább, ősszel pedig Marosvásárhelyen, Tatán és Miskolcon lesz látható. A szervezők további városokba is szeretnék elvinni a kiállítást mielőtt egy második budapesti tárlat végén ezt a nyolcvan fotót is könnyűzenei oktatással foglalkozó iskoláknak ajándékozzák.

Nyitókép: Zalatnay Sarolta a budapesti Váci utcán. Fotó: Szalay Zoltán

A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr6517840693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása