Volt egyszer egy beatkorszak

Könnyűzene az orgonasípok alatt - Liszt Ferenc Művelődési Központ

2017. március 30. - beatkorSzaki

lisztferenc.jpg

A soproni Széchenyi téren található házat 1872-ben emelték a bécsi Wächtler Lajos tervei nyomán. A várfal egyik nagy rondelláját bontották le, így teremtettek helyet a hatalmas, eklektikus épületnek, amely a Magyar Tudományos Akadémia homlokzatának elrendezését követi. A várfalak eredeti elhelyezkedését az épület körül az útburkolaton macskakővel kirakott vonalak jelzik.

Elkészülte után a soproni Kaszinó Egyesület költözött a házba, az ünnepélyes megnyitásra 1873 januárjában került sor. Mai fogalmaink szerint valódi „közösségi térként” szolgálta a soproniakat. Nagy hírű bálokat, hangversenyeket, és rendezvények széles körét fogadta be majd’ másfél évszázad alatt. Dísztermében fellépett többek között Liszt Ferenc, Goldmark Károly, Bartók Béla és Lehár Ferenc is. A Frankenburg Irodalmi Kör szervezésében megfordult a falai között Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Szabó Lőrinc, Móricz Zsigmond és a magyar irodalomtörténet számos más fontos alakja. 1896-ban itt tartották a város első mozielőadását is.

1942-ben az Anschluss után erősődő német nyomásra válaszul az intézmény a Magyar Művelődés Háza nevet kapta. Későbbi névadója, Liszt Ferenc a közeli Doborjánban (ma: Raiding, Ausztria) látta meg a napvilágot. Élete első nyilvános koncertjét kilenc évesen adta Sopronban. A zeneszerző szobra az épület előtti kis téren áll. A hatvanas, hetvenes és nyolcvanas években „a Liszt” művelődési házként üzemelt. Kamarateremmel, szakköri helyiségekkel, klubszobákkal, könyvtárral várta a látogatókat. Ugyanekkortól a város középiskolai báljainak és a tánciskolákat záró koszorúcskáknak a színhelye, egyszersmind a város legfrekventáltabb kulturális intézménye is lett.

Minden országos hírű népszerű zenekar a színpadán mutatta be műsorát, az orgonasípok adta gyönyörű díszlet alatt. Az Omega, az Illés, a Locomotiv GT, a Skorpió és a Hobo Blues Band éppen úgy megfordult deszkáin, mint a Mini, a Pandora’s Box, az East, a V’Moto-Rock, a P. Mobil, a Karthago vagy a Korál, Koncz Zsuzsa, Zorán és a Tátrai Band.

Az intézményben próbált a város egyik leghíresebb zenekara, a Roller együttes, melynek énekese Pohl Mihály ma a Lord szólistája.

Venesz Ernő igazgató ötletgazdag munkatársa, Mentes Endre az 1980-as évek elején itt indította el a Poptojás című rendezvénysorozatot, amely havonta egy alkalommal, szombaton komplex kulturális programokkal várta a fiatalokat. A filmvetítések, közönségtalálkozók, irodalmi estek és kiállítások mellett természetesen koncerteket is rendeztek itt. Számos helyi zenekar – a Moby Dick, a Radír, az October, a Caliber, a vav WAW, vagy a Függöny – játszott nagy sikerrel a Liszt színpadán.

A városi és az országos tehetségkutató versenyek helyszíneként is méltó helyszíne volt a ház az olyan megmérettetéseknek, mint a Ki mit tud?, a Rock Gyermekei vagy a Kisfaludy Napok. A 2000-es évekig itt tartották a Ritmusfesztivált is, konferenciaközponttá alakítása után azonban a közművelődés kevesebb teret kap a legendás falak között.

Köszönet Dr. Tóth Imrének, a szócikk elkészítéséhez nyújtott segítségéért.  

Fotó: Tarnai Tatus László.

Szerző: Rozsonits Tamás

A blog az NKA Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökséget Támogató Alprogramjának támogatásával készül.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr7911934399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása