Volt egyszer egy beatkorszak

K. K. – avagy különleges kislemezek

Asztronauta együttes: Magyar a világűrben

2018. augusztus 12. - beatkorSzaki

asztronauta_front.jpg

Az egykori Szovjetunió 1967-ben hirdette meg az Interkozmosz programot, „A szocialista országok együttműködése a világűr békés célú kutatásában és felhasználásában” céllal. Az aláírók Bulgária, Csehszlovákia, Kuba, Lengyelország, Magyarország, Mongólia, Német Demokratikus Köztársaság, Románia és a Szovjetunió voltak, később csatlakozott Vietnam is. 1971-től pedig a világ bármely országa kérhette a felvételét.

Az Interkozmosz program leglátványosabb részét az űrrepülések jelentették, amelyek keretében szovjet űrhajósok párjaként a programban résztvevő államok asztronautái is utazhattak Szojuz űrhajóval a Szaljut-6 űrállomásra. Elsőként a csehszlovák Vladimír Remek repülhetett 1978-ban, majd a lengyel, az NDK és a bolgár űrhajóst követve 1980. május 26-án Farkas Bertalan százados, kutató űrhajós szállt a Szojuz-36 űrhajóba Valerij Kubaszov parancsnok mellé a szűk kabinba. (A másik kiképzett magyar űrhajós a közelmúltban elhunyt Magyari Béla volt. Szinte a start pillanatáig titok övezte, ki fog repülni kettejük közül.) Az egész ország készült a nagy pillanatra, a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat egy dalt is kért a Presser Gábor–Sztevanovity Dusán szerzőpártól, amit titokban rögzítettek, és a dorogi lemezgyár várta a pillanatot, amikor indulhatott a préselés. A dal az erre az alkalomra kiadott kislemez (EP 25069) B oldalán kapott helyet, Hungaroton (!) label alatt és monóban (!). Elképzelhető, hogy az anyag azért mono keverésű, mert az akkori hazai lemezjátszópark technikai színvonala alacsony szinten állt, és ahhoz kalibrálták a hangzást.

asztronauta_korong_a.jpg

asztronauta_korong_b.jpg

Tipikus LGT-sláger a Magyar a világűrben, komolyan átgondolt, felépített, hangszerelt és feljátszott dal egy nagyon jó, alkalomhoz méltó és illő szöveggel. Előadóként az Asztronauta együttest tüntették fel, később dr. Erdős Péter felfedte a titkot és nyilatkozta, hogy az Asztronauta együttes a Locomotiv GT és a Neoton Família egyesített ereje. (Nagyon sokszor meghallgattam a dalt, de a Neoton Família egyetlen zenészét vagy vokalistáját sem vélem felfedezni a felvételen, így ez az Erdős-közlés is a nagy Neoton Família körüli felhajtás egyik „kegyes hazugsága” lehet. Véleményem szerint, ez egy LGT-dal, úgy, ahogy van. Az nem kizárt, ismerve a Doktor munkásságát, hogy titokban, párhuzamosan másoktól – így a Neoton Famíliától is – rendelt dalt az alkalomra, csak azok nem feleltek meg valamiért, viszont a nagy kedvencet mindenképpen szerette volna beleerőltetni a projektbe, még ha csak a nevét is – a szerző.)

Az A oldalon Farkas Bertalan százados jelentése hallható az űrhajó indítása előtti pillanatokból: „Jelentem: a Szojuz-36 űrhajó fedélzetén űrrepülésre kész vagyok. Minden tudásomat, erőmet megtisztelő feladatom maradéktalan végrehajtásának szentelem. Farkas Bertalan százados, a Szojuz-36 kutató űrhajósa.”, majd a Magyar Rádió helyszínen tartózkodó riporterének élő közvetítése a kilövésről. A kislemezt rekord idő alatt legyártották és kiszállították még a legapróbb településekre is. 

asztronauta_back.jpg

Az űrhajósok június 3-án tértek vissza a Földre a Szojuz-36 űrhajóval, melynek leszálló egységét a Közlekedési Múzeumban lehetett megtekinteni. Farkas Bercit előléptették, és megkapta a Szovjetunió Hőse kitüntetést is, Magyarországon pedig ünneplő tömeg várta mindenütt. A dalt egy ideig játszotta a Magyar Rádió, aztán feledésbe merült. Kár érte, mert sokkal többet érdemelt volna.

Szerző: Rozsonits Tamás

A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr1314176023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása