Volt egyszer egy beatkorszak

Művészi lemezborítók

2019. június 22. - beatkorSzaki

il69c.jpg

Az Illések és pofonok melléklete

A nagylemez mint hanghordozó-formátum az 1960-as évek második felében futotta ki magát, ekkor vált a rögzített zene legfontosabb közvetítőjévé. Külföldön emblematikus albumok sora jellemezte ezeket az éveket, mint például a The Beatles Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Bandje vagy a The Rolling Stones Beggars Banquetje. A lemezek tartalma nem egyszer összefüggő számokból állt (ezek az ún. konceptalbumok voltak), és a kiadvány megjelenése önmagában is eseménnyé változott. Érthető, ha a lemezek csomagolására is sokkal több figyelmet fordítottak a producerek, kiadók, mint addig. A lemezborítók művészetének addig épphogy bimbózó ágazatát egy-két év alatt virágba borították az izgalmasnál izgalmasabb, változatos munkák, amik ráadásul szimpla albumok esetén is igen sokszor dupla borítók formájában jelentek meg. Nem egy korai magyar beatlemez is igen figyelemreméltó csomagolást kapott. A legemlékezetesebbeket nézzük most át, az 1969–70-es évekből.

10000 lépés címmel készítette el második önálló stúdióalbumát az Omega, amely 1969 karácsonyára jelent meg (LPX/SLPX 17400). Dupla borítója igazi pszichedelikus remeklés lett. Külső felén (amely értelemszerűen a borító csukott állapotában egymásnak háttal levő első és hátsó oldalt jelenti) a hat zenész arcképeiből és egy falomb-rengetegből álló pszichedelikus kollázs látható, míg belül egy ettől jelentősen eltérő hangulatú, de nem kevésbé pszichedelikus barlangi zenés jelenet található. A borítógrafika Zaránd Gyula munkája, a fényképek pedig Mester Miklóséi. Ráadásként a tagok fekete-fehér fényképes portréival egy 60x46 cm-es, összehajtott posztert is mellékelt még a kiadó, a fotók Beller Iván munkái. A barlangi fotózás eredményét egyébként még egykorú kislemezborítókon is láthatjuk (pl. Ballada a fegyverkovács fiáról/Snuki, 1970, SP 684).

om69a.jpg

A 10000 lépés külső borítója

om69b.jpg

A 10000 lépés belső borítója

om69c.jpg

A mellékelt poszter

omega_kislemez.jpg

A kislemezborító

Még egy kiemelkedő rocklemez bukkant fel ennek az évnek a karácsonyi vásárán, mégpedig az Illés-együttes Illések és pofonok című albuma (LPX/SLPX 17398). Borítóját Szyksznian Wanda tervezte, aki a hetvenes-nyolcvanas években az egyik legaktívabb lemezborító- és plakáttervezővé lett. Az op-art stílusú, hangulatos, direkt színekben nyomtatott grafika egyik elsőként megjelent munkája volt. A dupla borító belső részén szöveg nem kapott helyet, viszont szétnyitásánál egy félköríves kis papírbetét nyílt fel, felmutatva a zenekart. Ehhez az albumhoz is került melléklet: egy kivágható, összeragasztható és lemeztányérra állítható papírhenger, a többségében éppen zenélő tagok grafikáival, akik így a lemezen körbeforogva jelképesen előadás közben jelenhettek meg a lemezhallgatóknak.

il69a.jpg

Az Illések és pofonok külső borítója

il69b.jpg

A belső borító a félköríves papír betéttel

Éjszakai országúton volt a címe 1970-ben az Omega harmadik stúdiólemezének (SLPX 17414). Ennek dupla borítóját a befutott kortárs grafikusművész, Szász Endre tervezte. Arany alapú, ezüsttel futtatott kortárs grafikájával a borító külső és belső fele egységes, poétikus hangulatot áraszt. Ez az album sajnos nem tudta kifutni magát a lemezpiacon. A zenekar néhány hónappal a megjelenés után, Presser Gábor és Laux József kiválása után átalakult. Nem játszották már a lemez programját tovább, és ezért az albumot csak egy-két évig tartotta kínálatában a kiadó.

om70a.jpg

Az Éjszakai országút külső borítója

om70b.jpg

Az Éjszakai országút belső borítója

Mindhárom kiadvány nagyban emelte a korai magyar rockzene művészi színvonalát és rangjukhoz egyértelműen hozzájárult a ma is színvonalasnak, korszerűnek számító csomagolásuk is.

Szerző: Kovács László (Moiras Records)

A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr7814906422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása