Volt egyszer egy beatkorszak

A Siculustól a Tavirózsáig – erdélyi magyar válogatáslemezek

2019. augusztus 17. - beatkorSzaki

zenes_k_1_elso.jpg

Erdélyben egészen más körülmények között működött a magyar nyelvű könnyűzene, mint itthon. Cikkünkben ennek az izgalmas állapotnak a korabeli válogatáslemezeken megmaradt nyomait vizsgáljuk meg.

A majdnem kétmilliós magyar kisebbség kultúrája a legtöbb területen, így a könnyűzene terén is csak elvétve kapcsolódott az adott művészeti ágban alkotó román pályatársak tevékenységéhez. A színtér infrastruktúráját is felülről teremtette meg néhány lelkes, elszánt szervező és médiaszakember, a hatvanas évek legvégétől a hetvenes évek közepéig tartó néhány évben. Így történhetett az, hogy semmiféle nemzedéki, stílusbeli szembenállás nem valósult meg: a hagyományos tánczene előadói békésen megfértek a rockzene különböző válfajait játszó zenekarokkal vagy éppen a folkzene művelőivel. Mi több, az előadók és a szerzők között is elő-előfordult műfajközi „átfedés”.

zenes_k_1_hatso.jpg

A román monopolista Electrecord lemezkiadó szerencsére partner volt a magyar közönségnek szánt lemezek kiadásában. A hetvenes évek során öt válogatásalbum jelent meg. Mindegyik kiadvány zenei anyaga a Román Televízió magyar adásának hangfelvételeit tartalmazta. Boros Zoltán tévés szerkesztő az egyik kulcsfigurája volt a színtér létrehozásának, fáradhatatlan szervezői és ötletemberi minőségében is. Mi több, még zenészként és szerzőként is fel-felbukkant, lévén dzsesszzongorista az eredeti hivatása.

Az első album 1973-ban jelent meg és az 1972-es székelyudvarhelyi Siculus-fesztivál dalaiból tartalmazott egy tizenhárom számos válogatást, egy előadótól jellemzően két-két dallal (EDE 0809). A lemezen rockzenét a Metropol játszott. 1977-ben jelent meg a Zenés Karaván I. című nagylemez, amely az azonos című turnésorozat zenei lenyomatát tartalmazta (EDE 01340).  A rockműfajt a Metropol és a Mikron együttesek képviselték. 1978-ban pedig Romániai magyar könnyűzene címmel csak kazettán is megjelent egy kis gyűjtemény (az összes további említett album viszont csak nagylemezen jelent meg). Ezen a szalagon az Ethos, a Mikron és a Metropol számait hallhatták a rockrajongók. A Zenés Karaván második része 1980-ban jelent meg, az első részhez hasonló profillal (STM-EDE 01639). A lemezen a „bérletes” Metropol mellett a Brevis és a Vox T. 77 rockegyüttesek is felbukkantak. Sepsiszentgyörgyön a hatvanas-hetvenes években tartották évi rendszerességgel a Tavirózsa fesztivált, amelynek 1980-ban készült el egy válogatáslemeze (ST-EDE 01673). A válogatáson a rockszekciót a Vox T 77 és az Origo jelentették.

A válogatásokon kívül természetesen önálló előadói lemezek is készültek. A nyolcvanas évek elejétől azonban – ahogy az ország általános politikai légköre is megromlott – a kiadványok igencsak megritkultak, és több válogatás nem is jelent már meg.

Szerző: Kovács László (Moiras Records)

A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr2815013366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása