Volt egyszer egy beatkorszak

Ilyenek voltunk külföldi füllel!

Magyar rockválogatás Prágából

2020. június 02. - beatkorSzaki

ruleta_elso_1.jpg

A prágai illetőségű Supraphon kiadó 1979-ben Ruleta néven indított hanglemezsorozatot, amelynek keretében öt év alatt öt baráti ország könnyűzenei terméséből adtak ki egy-egy lemezre való válogatást. A lemezeket többnyire Miroslav Cerny szerkesztette, így az alábbiakban ő ízlését követhetjük nyomon.

Az első kiadvány magyar vonatkozású volt, tizenkét előadó tizenkét számával. A felvételeket a Hungarotontól licencelték. A szerkesztőt nem kötötték a hazai (vagy akár a magyar) közönség slágerek iránti elvárásai, így hát szabadon szemezgethetett a választékból. Valamennyi szám 1976-ban vagy 1977-ben jelent meg magyar lemezeken, és igazából az egy-két éves átfutás a lomha szocialista szórakoztatóiparban nem is számított különösebben hosszúnak!

A korongon hallhatjuk az Omegától A könyvelő álmát, a Piramistól A becsületet és az LGT-től A Kicsi, a Nagy, az Artúr és az Indián című dalát. Ezeken túl a szerkesztő többnyire a magyar funky-s, soul-os beütésű – és bizony e körben nem túl nagy választékú – termésből válogatott. Így kerültek a cseh és a szlovák hallgatók elé a Bergendy Ez vagyok én s ez vagy nekem, a Generál Minek ide szöveg, a Syrius Széttört álmok, a Beatrice Gyere, kislány, gyere vagy éppen a Neoton Hozzánk mindig hazaérkezel című számai. Pár country-s dal is helyet kapott még, ilyenek a Gemini Csavargóéneke és a Juventus Nem baj című száma. A Beatrice dalát kivéve az utóbbiak közül egyik tétel sem vált itthon még csak „kisebb hatókörű” slágerré sem.

Az akkori itthon népszerű rockegyüttesek jelentős hányada megtalálható tehát a Ruleta-válogatáson, de a zenei irányú szerkesztés révén többen nem a nálunk legnépszerűbb dalaik valamelyikével szerepelnek. Tanulságos körkép készült tehát – ilyenek voltunk külföldi füllel!

A további négy megjelent Supraphon-válogatás bolgár, NDK-beli, szovjet, majd a sorozat zárásaként jugoszláv számokat tartalmazott. Mindegyik lemezhez járt kísérőszöveg, amely egy-egy bekezdésben ismertette az előadókat. Ilyen fülszöveget azonban a magyar témájú kiadvány még nem kapott. Ahogy viszont a magyar piacról szemezgető korong, a többi is az illető ország monopolista kiadójától (sorrendben a Balkantontól, az Amigától és a Melogyijától) vett licencfelvételeket tartalmaztak, kivéve a jugoszláv válogatást. Déli szomszédunk sok ottani kiadója közül a fővárosi RTB-től (Radiotelevizija Beograd) vásároltak felvételeket, így aztán ez a lemez nem a teljes ország könnyűzenei kínálatát, hanem csak az adott (egyébként az egyik legnagyobb) kiadó, jellemzően szerb művészek alkotta repertoárját tudta bemutatni.

A teljes sorozat nagy példányszámban készült, a Ruleta-lemezek ezért ma is könnyen, viszonylag olcsón hozzáférhetőek.

Szerző: Kovács László (Moiras Records)

A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr5415648568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása