Volt egyszer egy beatkorszak

„Kajlát vasalunk a pólódra!” – Pajtás-nap Csillebércen

Pajtás-nap Csillebércen

2020. szeptember 17. - beatkorSzaki

pajtas_nap-pajtas1_1978.png

„Olyan volt ez a csillebérci vasárnap, mint amikor egy család öt-hat vendég fogadására készül, s azok harmincan érkeznek...” – írta a Pajtás újság az 1978. szeptember 17-i napról, amikor a fővárosból és az ország minden tájáról érkezett 35 ezer gyerek szállta meg a csillebérci hegyet.

Előzmények

Hogy az 1978-as, az 1979-es, sőt az 1980-as esztendő mozgalmas időszak volt a Kádár-korszak gyerekei számára, jól jelzi, hogy ezekben az években mennyi tömegrendezvényt, akciót szervezett a KISZ és az Úttörőszövetség: mindezen túl még ott volt az 1978-as kubai VIT (Világifjúsági és diáktalálkozó), ahol az „Antiimperialista szolidaritásért, békéért és barátságért!” jelszó alatt résztvevő 145 ország között természetesen nagy küldöttséggel volt jelen a baráti Magyarország is, ez pedig egész évre való témát adott a korabeli sajtónak.

Hogy a popzene a legkisebbek számára is vonzó minta, kiváló üzenetközvetítő, ekkorra réges-rég tudták az illetékesek. Rendszeresen szerepeltek popzenészek különböző tévés gyerekműsorokban: a TTT-ben (a Tízen Túliak Társaságában), a Cimborában, az Idesüss-ben és a többi adásban is. Az Egymillió fontos hangjegy hétvégi 15 percét még lefekvés előtt elcsíphették a gyerekek, a kazettás magnó pedig a mindennapok részévé vált, hogy suli után fel lehessen venni a teljes Tánczenei koktélt vagy a kedvenc dalokat a 2-től 5-ig-ből.

A kisebbeknek szóló ifjúsági sajtó is elébe ment az eseményeknek. Természetesen nem a Dörmögő Dömötör és a Kisdobos, viszont a Pajtás újság olvasói már célcsoportnak számítottak. A Magyar Úttörő Szövetség 1946 óta létező hivatalos lapja ebben az időben váltott színesre, legendás képregényrajzolói ekkoriban hagyták el az újságot, ezért a szerkesztőség – félig kényszerűségből – a francia Vaillant kiadó képregényhőseit szerződtette, Pifet és Herculest, Rahant és Dr. Justice-t, ami viszont példátlan népszerűséget hozott a gyerekek körében. (Zárójelben: a nyugati képregények státuszszimbólumoknak és csereeszköznek számítottak az általános iskolások körében, míg a Zrínyi nyomda készítette és exportálta a skandináv országokba az itthon hivatalosan nem kapható újságokat, Supermentől Spiderman/Edderkoppenig, Hulktól Stan és Panig.)

Ez a vizuális koncepció kiválóan passzolt az először 1967-ben megrajzolt Kajla kutya karakteréhez, akit Dargay Attila álmodott meg, és akinek a kalandjai nagyjából az úttörőmozgalom körül forogtak. Kajla figurája lett a hetvenes évek második felének úttörőmozgalmi jolly jokere, amivel bármit el lehetett adni, ideológiát és pólót, csokit és háztömbversenyt.

Mindezeken túl 1977 elején a Pajtás két olyan rovatot indított, amelyből az egyik, a B. Tóth László vezette Hangfal kifejezetten a popzenéről szólt, slágerlisták születtek, míg a Kedves ismerős rovat poszterrel kedveskedett a tanulóifjúságnak.

Kedves ismerős címmel minden héten színes fotót adunk olvasóink valamelyik kedvencéről, egy sztárról, egy nevezetes emberről, olyan valakiről, akire érdemes odafigyelni. Jó lenne, ha a válogatásban te is segítenél, megírnád, kit szeretnél a Pajtás kedves ismerősei között látni, ki az, akinek a fotóját te is összegyűjtenéd, vagy szobád falára tennéd. Ezen a színes oldalon azokat mutatjuk be, akik a legtöbb szavazatot kapják, akik valamivel megnyerik olvasóink tetszését. Leveledre írd rá: „Kedves ismerős” Pajtás Szerkesztősége, 1137 Budapest, Jászai Mari tér 5. Azok között, akik teljes éves albumot gyűjtenek össze, 3 értékes jutalmat sorsolunk ki. 1977 végén kell bejelentened gyűjteményedet – szólt a felhívás, amely elsöprő sikert aratott.

Hogy milyen hangvételben írtak felső tagozatosoknak a szerzők, álljon itt a legelső Hangfal-cikk (Pajtás, 1977-09-29 / 25. szám), amely akár tévés felkonf is lehetne, ami nem véletlen, hiszen a szerző maga B. Tóth, és közben megvan a tévés árukapcsolás is:

A Pajtás pop-rovattal bővül a mai naptól. Sok mindenről esik majd szó. Néhány leggel és néhány hírrel induljon új rovatunk. A nyár legnagyobb slágere egy Nyugat-Németországban élő pop sztár, Donna Summer nevéhez fűződik. A dal címe: „Én érzem a szerelmet”.

A hazai lemezek közül nyáron a legnagyobb példányszámban az Omega, a Fonográf, Koncz Zsuzsa és a Piramis együttes lemezei fogytak. Itt szeretném megjegyezni, hogy októberben a Piramis együttes egy eddig nálunk még kevésbé ismert angol együttes a Liar és e sorok írójának társaságában nagyszabású országos turnén vesz részt. Dave Burton, Dave Taylor, Poul Travis, Clive Brooks és Steve Mann alkotja az öttagú, rock zenét játszó Liar együttest.

Ha már vendégekről esett szó, a nyár legkellemesebb meglepetése Suzi Quatro nagysikerű koncertsorozata volt. A forró hangulatú estéken egyszerre volt könnyű és nehéz dolga a műsorvezetőnek, Dévényi Tibornak. Suzi Quatro utolsó nagylemeze nálunk is kapható, aki pedig nem látta a kisstadionbeli koncerteket, megnyugtatásként, a Televízió rögzítette és egy későbbi időpontban vetíti a koncert legjelentősebb eseményeit.

Szeptemberben járt nálunk Lengyelországból az SBB együttes is, nagy siker kísérte útjukat.

A nyár legszomorúbb híre: 42 éves korában, 1977. augusztus 16-án meghalt minden idők legnépszerűbb énekese, Elvis Presley. Megszámlálhatatlanul sok sláger fűződik nevéhez. Első lemezfelvételét 1954-ben készítette. 23 éven át, haláláig több mint 300 000 000 lemeze jelent meg. Jól olvastátok ez nem sajtóhiba, 300 millió lemez! Ilyen nagy példányszám elérésére csak Bing Crosby és a Beatles együttes volt képes a műfaj történetében.

A hanglemezboltokban nálunk az egyik újdonság Demjén Ferenc első szólóalbuma. A Bergendy együttes tagjai közül kivált énekes-szerző megérdemelten aratja sikereit lemezével.
Néhány koncertről készült felvétel is felkerült az elmúlt hetekben a nemzetközi slágerlistákra.  A két kiemelkedő: a Beatles 1964-ben Hollywoodban és a Bee Gees 1976-ban szintén Amerikában készült koncertalbuma. (…)

A következő hónapban egy kis játékra is szeretnénk buzdítani benneteket, amelyben érdemes részt venni, mert hanglemezt lehet nyerni. A kérdések a TV szombatonként jelentkező Egymillió fontos hangjegy című programjából kerülnek ki.

B. Tóth László

Hogy erre valós igény volt, jól jelezték azon események nézőszámai is, ahol jellemzően már az általános iskolások is jelen lehettek: ezek pedig az ingyenes városi rendezvények voltak. Talán a legismertebb dokumentált esemény az 1978-as Újpalotai napok, amely május 15-én kezdődött és 21-én zárult: a sport- és aszfaltrajzversenyek, térzene, színházi előadások, fotópályázat, léghajózás, sárkányeregető verseny mellett a Bordó óvoda tetején szabadtéri koncertet adott a Neoton és a Piramis. Ebből az alkalomból kéttonnányi felszerelést emelt két emelet magasba egy daru. Körülbelül hatezer néző, köztük rengeteg gyerek láthatta először az MHV két üdvöskéjét, melyből csak az első zenekart örökítette meg a tévéhíradó stábja.

Pajtás-nap Csillebércen

Minden adott volt egy kimondottan gyereknek szóló nagyszabású eseményhez, amit nem sokkal később meg is hirdetett a Magyar Úttörő Szövetség, ahol a szövetség jelszava – a Dolgozó népért, a hazáért, előre! – teljesen új, csábítóbb, kajlás csomagolást kapott.

Az 1978-79-es tanévre a Magyar Úttörők Szövetsége Országos Elnöksége 'A mi világunkért' elnevezéssel országos mozgalmat indított, amelynek középpontjában szűkebb és tágabb világunk megismerése, felfedezése áll. Az egész éven át tartó úttörő ünnepségekből természetesen a gyermekek közkedvelt lapja, a Pajtás is kiveszi részét. 'A mi világunkért' mozgalom első, nagyszabású, országos eseményeként Pajtás-nap lesz a Csillebérci Úttörő Nagytáborban." – írta a Zalai Hírlap.  

Az egész napos, színes program segítségével szinte megelevenedik mindaz, amivel a lap olvasói hétről hétre találkozhatnak a Pajtásban.

És valóban, a program mindent bevetett, amivel egy korabeli általános iskolást meg lehetett fogni, persze az úttörőmozgalmi szempontok figyelembe vételével. A Pajtás 1978. szeptember 7-i száma nemcsak részletes programot közölte, hanem a szerkesztők még egy FAQ-t is összeraktak.

pajtas_nap-pajtas2_1978.png

Milyen nap a Pajtás-nap?

Ezen a napon, szeptember 17-én

- nyitva áll a Csillebérci Nagytábor kapuja minden úttörő és kisdobos előtt...

- jöhetsz egyedül, a barátaiddal, az őrsöddel, a csapatoddal. Budapestről és vidékről…

- a BKV sűríti csillebérci járatait és a kerületekből iránybuszok indulnak…

Azt hiszed, hogy most már pontosan tudod:

Milyen nap a Pajtás-nap?

Tévedsz, hiszen még fogalmad sincs a programjáról!

A SPORT ÉRDEKEL?

A Bérczy-Müller páros vezényszavára tévétornázhatsz; válogatott kapusoknak rúghatsz tizenegyest; világ- és Európa-bajnokokkal pingpongozhatsz; részt vehetsz Ádi fergeteges sportjátékában!

FILMET AKARSZ NÉZNI?

A Pannónia Filmstúdió rajz- és bábfilmjein mulathatsz, reggeltől estig, a parancsnoki épületben!

SZERETED A DIVATOT?

A Centrum Úttörő Áruház műsoros divatbemutatót tart!

AKARSZ ZENÉT HALLGATNI ÉS TÁNCOLNI?

  1. Tóth László délutáni disco-műsora sokat ígér.

SZERETSZ UTAZNI, VILÁGOT LÁTNI?

Az Express Ifjúsági és Diák Utazási Iroda „vendégeként” bebarangolhatod a világot. S ha nagyon ügyes vagy, több napos belföldi utazást is nyerhetsz, magadnak és szüleidnek.

TE IS PIRAMIS-RAJONGÓ VAGY?

A szabadtéri színpadon délután meghallgathatod a Piramis-együttes koncertjét, s megtanulhatod új dalukat, amit erre a napra írtak. „A mi világunkért” címmel.

VÉGÜL AKARSZ EGY MARADANDÓ EMLÉKET?

- több vidéki városból Pajtásbuszokat indít az Express-iroda. Máris jelentkezhetsz ...

- a csillebérci postán alkalmi bélyegzőt használnak...

- féláron vásárolhatsz játékokat...

Ezen a napon, szeptember 17-én – vasárnap – reggel nyolc órától délután hat óráig egymást érik a különleges műsorok!

REJTVÉNYT AKARSZ FEJTENI?

Ezer darab borítékban sok ezer rejtvény vár, csak találd meg. fejtsd meg, dobd be, és nyerhetsz!

ISMERED A KEDVES ISMERŐSÖKET?

Ha találkozni, beszélni akarsz velük, a Vörös Csillag altáborban félóránként más és más vár rád!

KÍVÁNCSI VAGY SZERKESZTŐSÉGÜNKRE?

A Kozmosz altáborban megnézheted az újságkészítést; megrajzolhatod a Pajtás egyik későbbi címlapját; mókás fotót készítünk róla, a helyszínen megkaphatod.

Akkor gyere sima, egyszínű pólóban – vagy hozzál magaddal egy ilyet –, mert a helyszínen rávasaltathatod a Pajtás-nap emblémáját. Csak annak lehet ilyen pólója, aki eljön a Pajtás-napra, a Csillebérci Úttörő Nagytáborba.

Most már sejted, hogy

Milyen nap a Pajtás-nap?

Akkor a viszontlátásra szeptember 17-én!

A felhívás működött. Az érdeklődök száma a várt többszöröse lett: ezen a szeptember 17-diki, igazi indián nyarat idéző vasárnapon körülbelül 35 ezren érkeztek a csillebérci úttörőtábor területére. Hogy mégsem lett káosz, az utólag visszanézve valószínűleg csak a szerencsének köszönhető, amire a különböző híradások csak nagyon halványan utalnak. Egészen délután háromig ennek semmi jele nem volt, rendben zajlottak a programok és lement Ádi játékos sportversenye is. Ádi, azaz Gerhard Adolph, a Gyere velünk, csináld velünk című NDK játékos sportműsor házigazdája akkoriban őrületes sztárnak számított (egyébként, bőven nyolcvan év felett jelenleg is aktív és népszerű Németországban).

adi.png

Ádi

Néhány hónapja történt, hogy a berlini Köztársasági Palotában vendégként részt vehettem a Frösi – NDK-beli testvérlapunk – huszonötödik „születésnapján”. Amikor megláttam a színes kavalkád és gyerekbál mókamesterét, fáradhatatlan varázslóját és motorját, csaknem hangosan felkiáltottam: – Nini, hiszen ez Adi!

Ő a mindenkori játékvezetője a „Gyere velünk, csináld velünk, csináld jobban!" sportvetélkedőknek, s ezeket az NDK-ból átvett adásokat sokszor látjuk vasárnap délelőttönként a magyar televízióban. Szünetben alig tudtam Adit kihámozni a berlini gyerekek gyűrűjéből. De ő könnyedén megoldotta a dolgot: villámsebesen írta-rajzolta tréfás autogramjait, s közben a gyerekfejek fölött átkiabálva diskurált velem: – Pajtás? Magyarország?... Tavaly a családommal Balatonon nyaraltunk, s legnagyobb meglepetésemre a gyerekek mindenhol felismertek! Szépen tempózva úsztam a vízben, amikor meghallom a kiáltásokat: szervusz Adi, gyere ki a vízből... Addig nem is tudtam, hogy a „Gyere velünk...” szerepel a magyar televízió műsorában, s ennyire népszerű.

Nagy nehezen sikerült egy csendes zugba menekülnünk.

Adi elmondta, hogy eredetileg tisztviselő volt a postán, de közben sportolt, futott, tagja volt az NDK hadsereg sportklubjának, s vagy tizenöt évvel ezelőtt egy nemzetközi versenyen bajnokságot nyert a budapesti Népstadionban. A sportolás révén került kapcsolatba a berlini televízió gyermekműsoraival, S azóta műsorvezető, riporter, játékmester – minden!

– A sportot nem hagytam abba. Ha nem szaladom vagy úszom itt a napi adagomat, akkor nem találom a helyemet. Itthon naponta 10-20 kilométert futok, Balatonlellén „beértem” minden reggel 6–7 kilométerrel – mondta, majd a székről felugorva azt is bemutatta: mi mindent sportolna még, ha volna rá ideje. A pantomim „nyelvén” csupán, színpompás sportrevüt varázsolt elém: távgyalogolt, diszkoszt vetett, súlyt emelt, futott a jégen, kerékpározott, vívott... s mindezt fergeteges megjelenítő képességgel és humorral. Adi vérbeli játékos ember!

– Mióta van műsoron a „Gyere velünk ...” – kérdeztem.
– Tizennégy éve, s már az első adásban is én voltam a játékvezető. Tudom, most az a kérdés következik, hogy kitől származnak az ötletek? Velem együtt olyan jó humorú emberektől, akik a gyerekeket és a sportot egyformán szeretik!

Ádinak – vagyis Gerhard Adolphnak – két fia van: a tizenkét esztendős Marko és a kilenc éves – focistának készülő – Adrian. Ők a tréfás sportfeladatok első kipróbálói, a „kísérleti nyuszik”, s egyben a papa műsorainak legszigorúbb házi kritikusai. Lehet dolguk elég, hiszen Adi rengeteg műsort vezet a televízióban, s az ötletekből kifogyhatatlan.

Búcsúzás előtt mondtam, hogy nekem is volna egy ötletem: – Mit szólna ahhoz, ha megkérném: szeptember 17-én a Pajtás-napon jöjjön és a Csillebérci Nagytábor sportpályáján legyen Adi a magyar gyerekek vendége, s rendezzen nekik egy „Gyere velünk, csináld velünk ...” műsort? Elfogadja a meghívást?

Adi felpattant, öt perc gondolkodási időt kért, s elviharzott az öltözők felé. Két perc sem telt el, máris jött vissza, s piros tréningruhája alatt a tőlem ajándékba kapott Pajtás-trikót viselte. Kihúzta magát, s úgy mondta: – Most már én is a Pajtáshoz tartozom! Megígérem, s meg is tartom, hogy szeptember 17-én ott leszek Csillebércen!
S. A.

Hogy a nagy forgatag ne váljék kaotikus tömeggé, a BKV sűrítette csillebérci járatait, a kerületekből iránybuszok indultak, hektoliterszám fogyott a kóla, a Sió üdítőital, mázsaszám a szendvics, a pogácsa. A TRIAL ötvenszázalékos kedvezménnyel játékvásárt rendezett, a veszprémi állatkert dolgozói mini állatkertet varázsoltak az érdeklődőknek, a Pannónia Filmstúdió rajz- és bábfilmekkel, az Állami Bábszínház egyórás műsorral örvendeztette a gyerekeket. A legnagyobb forgalom a szabadtéri színpad körül zajlott, hiszen délután 3-ra ide várták a Piramis együttest is. 1978-ra már a gyerekeknek is vagy Kovács Krisztián- vagy Révész Sanyi-frizurájuk volt, a zenekar pedig jó partnere lett az MHV-nak és a Magyar Úttörő Szövetségnek. Ennek szellemében a Piramis elvállalta, hogy megírja a Mi világunk mozgalom indulóját Mi világunk címmel, amelyet élőben először a Pajtás-napon mutatnak be.

pajtas_nap-pajtas_1978.png

Közvetlenül a koncert előtt feltűnő lett, hogy már nemcsak az úttörők és a kisdobosok, hanem középiskolás tinik is érkeztek, akik elfoglalták az első sorokat és amikor B. Tóth felkonferálása után a Piramis elkezdte koncertjét, pontosan olyan tömegnyomor és eufória vette kezdetét, mint egy „sima” korabeli Piramis-koncerten, amit az elől álló ifjúgárdisták elég nehezen tudtak kezelni, a keménymagba viszont beszorultak 9-10-14 éves gyerekek is, sokszor szüleik nélkül.

Erről nem igazán esett szó a hivatalos beszámolókban. A Pajtás például így ír:

Ennyi vidám, kipirult arcú gyereket együtt ritkán lehet látni! Örülünk, hogy ott voltatok, örülünk, hogy jól éreztétek magatokat, s örülünk, hogy a Pajtás-napon olyan lelkesen és tiszta szívvel együtt énekeltétek a Piramis együttes erre az alkalomra írt daIának refrénjét... A hangverseny befejezése előtt Révész Sándor, a Piramis énekese így szólt a közönséghez: – Gyerekek, kinél van itt a ,,A mi világunkért" című dalunk szövege? Mintegy vezényszóra sok ezer Pajtás emelkedett a magasba. Révész Sándor egy másodperc alatt végigpásztázta tekintetével az újságerdőt, aztán csak ennyit mondott: – Akkor énekeljük együtt! És ki tudja hányadszor, ismét felcsendült: „Csakis együtt tehetünk valamit.”

Hogy azért nem mehetett minden simán, a Pajtás szerkesztősége október végén olvasói leveleket közölt, amelyben véleményeket, ajánlásokat fogalmaztak meg az olvasók, köztük a Piramis-koncerttel kapcsolatban is.

Nem számítottak ennyire?
Nagy nehezen megtaláltuk a Vörös Csillag altábort, ahol az úttörők tolongtak autogrammért. Ezt én otthon úgy képzeltem el, hogy valamilyen tágas helyiségben egy asztal körül sok gyerek ül. A Kedves ismerős beszél magáról és mindenkinek sorban odaadja az autogrammját. Vajon a szerkesztőség nem számított ennyi gyerekre?
MÉSZÁROS MÁRTA Szolnok, Szellő út 39.

(Valóban nem számítottunk ennyi gyerekre. Jó az elképzelésed, de ilyen sok gyerekkel kivihetetlen...)

Hűvösvölgyben ebédeltünk
Reggel a 6 órai gyorsvonattal mentünk, 11 órára értünk a táborba. Fél 12-kor a Hűvösvölgybe indultunk ebédelni, mire visszaérkeztünk 4 óra lett. Igaz, nagyon jól éreztük magunkat, de ilyen rövid idő alatt egyik tervünket sem sikerült végrehajtanunk. Amennyiben lehetséges, küldjenek képet Csillebércről, egy rejtvényt a sok ezerből, azonkívül képeket a Kedves ismerősökről.
HARANGOZÓ GYÖRGY Szombathely, Pataki I. u. 39.

(A tábor területén nem juthatott minden gyerek étkezéshez. De hogy miért mentetek olyan messzire ebédelni, ez érthetetlen! Rejtvényt és Csillebércről fényképes beszámolót szívesen küldünk, a Kedves ismerősök fotóit pedig a Pajtás régebbi – és újabb – számaiban megtalálhatjátok.)

Lesz póló!
A Pajtás-napon közülünk ketten tudtak Kajlás pólót vásárolni, ketten pedig hiába voltak kitartóak a pólóvasalásnál! Szeretnénk Önöket megkérni, hogy őrsünknek kilenc matricát szíveskedjenek küldeni Kajláról.
KAJLA ÖRS, 4/A OSZT. Budapest, Váli u. 1.

(Az ezermester és úttörő boltok november elejétől már árusítják a Kajla emblémás trikókat. Matricát azért sem tudunk küldeni, mert ilyen nincs...)

Ádinak hírét sem?
Elhatároztuk, hogy megnézzük a divatbemutatót, de mire odaértünk, közölték velünk, hogy az már régen befejeződött. Aztán beültünk abba a terembe, ahol félóránként mindig más-más Kedves ismerőssel találkozhattunk volna. Vártunk másfél órát, de nem jött senki. Sajnos, Ádi fergeteges sportjátékában sem gyönyörködhettünk, mivel még hírét sem hallottuk...
JUHÁSZ JUDIT Felsőtárkány, Fő út 342.

(Valóban nem volt könnyű a nagy tömegben eligazodni, viszont furcsa, hogy másfél órát töltöttetek egy üres teremben várakozva, Ádinak pedig hírét sem hallottátok. Egy kis szemfülesség segített volna!)

Bárki bemehetett
Jól éreztük magunkat, de az ellen volt kifogásunk, hogy B. Tóth László discójára és a Piramis együttes koncertjére mindenki bemehetett. Több kisebb gyerekkel találkoztunk, akik panaszolták, hogy a nagyobbak kizavarták őket. Szerintünk meghívóval jobb lett volna.
BAN ÉVA, MUZSLAI ÁGI Tahi, Honvéd u. 4/a és Szentendrei u. 33.

(Olyan rendezvényt akartunk, ahová nemcsak a mindig dicsért gyerekek jöhetnek. Ezért hívtunk minden úttörőt. A kicsiket csak a rendezőknek lett volna kötelessége megvédeni?)

A Piramis-dal
Csapatunkból öten jutottunk el a Pajtás-napra. Szombat este a táborban kaptunk szállást. Másnap reggel elcsíptük Ádit, majd a „Három láng” altáborban elkezdődött a Kajla rajzoló verseny, amelyre plakát hívogatta az érdeklődőket. Láttuk Levente Pétert és Bódi Magdit. Délután nagy volt a hangulat. A Piramis együttes Pajtás-napi dalát bizony mi is hamar megtanultuk.
MUCSI FLORA Mindszent, Központi Általános Iskola
(A dalt tanítsátok meg a többieknek is!)

Mindezek ellenére a Pajtás-nap a hetvenes évek végi úttörőmozgalmának nagy sikertörténeteként zárult, amely a következő évi, 1979-es gyermekévet is felvezette, amikor sorra alakultak a CIMEA-rajok és őrsök, a Piramis közvetlenül elérte legfiatalabb rajongótáborát és az elszabadult Piramis-őrület hatására a lemezkiadói főemberek, újságírók és szociológusok és olvasók első gondolataikat kezdték megfogalmazni a csöves jelenségről.

„Voltam Csillebércen a Pajtás-napon. Az egészben Ti voltatok a legjobbak. A csuklómba beleírtam pengével, hogy Piramis. Irtó jól néz ki. Nekem első a Piramis és utána minden egyéb, őrsvezető vagyok. 14-en vagyunk egy őrsben. 3 lány és 11 fiú. Mindannyiunk kedvencei vagytok. Őrsi indulónk a Mi világunkért című dalotok. Nagyon büszkék vagyunk rá. Minden őrsvezető panaszkodik nekem, hogy az őrse nem akarja énekelni az őrsi indulójukat. Megnyugtatlak Benneteket, nálunk pont fordítva van. Nem egyszer, hanem 3-szor, 4-szer is elénekeljük egy foglalkozáson. Nem is tudom, mi lenne, ha Ti nem lennétek.”

Hogy kellett-e nekünk Piramis-brigád, az már egy másik történet, és amely oldalunkon itt olvasható.

Köszönet az Arcanum Adatbázisnak!

Szerző: Bihari Balázs

Nyitókép: A csillebérci Pajtás-nap plakátja

A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr215605718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása