Volt egyszer egy beatkorszak

Kányádi Sándor és erdélyi rockzene – A Zenés Karaván története

2020. október 16. - beatkorSzaki

zenes_k_1_elso_1.jpg

Az 1970-es évek közepén a román televízió magyar adásának szerkesztői, Boros Zoltán, Csáky Zoltán és Tömöry Péter egy új adás-, egyben rendezvény-sorozat ötletét dolgozták ki. Az volt az elképzelésük, hogy egy-egy erdélyi városban a helység múltját is bemutatva egyszerre szórakoztató és ismeretterjesztő műsort készítsenek. A lehetőségeik határait is feszegették, hiszen akkoriban a Ceaușescu-diktatúrában már tabu volt az erdélyi történelem magyar vonatkozásait emlegetni.

A műsorban hely- és művelődéstörténeti érdekességek, az ezekhez illeszthető szórakoztató műsordarabok váltogatták egymást. Egy-egy város múltja és jelene tág keretében találkoztak a régizene és a kortárs zenei műfajok, a rock, a folk, a táncdalok, a dzsessz, a pantomim, a tánc, a versek, a színdarabrészletek vagy épp a kabaréjelenetek. Zenés Karaván lett a műsorsorozat címe, ezzel is jelezve azt, hogy a program alkalmanként más és más helyszínen készül.

Volt Zenés Karaván Nagyszebenben, Brassóban, Vajdahunyadon, Nagyváradon, Nagybányán, Bukarestben, Csíkszeredában pedig különleges helyszínen, a jégpályán. Mindegyik rendezvényen jelen voltak az erdélyi könnyűzene legjobbjai is: Deák Endre (a Búgócsiga együttesből), a Józsa Erika és Horváth Károly alkotta Concorde folkduó, a Metropol és a Mikron rockegyüttesek, illetve Bokor Ildikó és Papp Melinda énekesek. Generációk közötti hídnak is szánták a műsort a készítők. Joggal érezhették, hogy ez a törekvésük sikeres volt, mivel az idősebbek is meghallgatták a rockszámokat, ha utána Kányádi Sándor, Bajor Andor vagy más neves író vagy költő következett.

Szejkefürdőn, Székelyudvarhely mellett szabadtéri előadást is szerveztek a Zenés Karaván égisze alatt. A román hatóságok által felülről állandóan szorgalmazott „hazafias nevelést” sajátosan értelmezve sikerült a Székelyföld szeretetére lefordítaniuk a rendezőknek. Ez volt a legnagyobb nézőszámú előadás, több mint hétezer jegyet adtak el és a közönség megtöltötte az arénaként szolgáló domboldalt.

Jó minőségű hanganyagok is fennmaradtak a több éves sorozatról. 1977-ben jelent meg a Zenés Karaván I. című nagylemez. Több zenei műfaj is békésen megfért a barázdákon, a Metropol és a Mikron együttesek képviselték a rockot a popzene, a tánczene és a folk mellett (EDE 01340). 1980-ban a kiadvány második része is megjelent, az első részhez hasonló profillal (STM-EDE 01639). Ezen a lemezen a „bérletes” Metropol mellett a Brevis és a Vox T’77 rockegyüttesek is felbukkantak.

zenes_k_2_elso_1.jpg

Az erdélyi közönség számára emlékezetes műsorsorozatnak a hetvenes évek végének növekvő pártállami szigora vetett véget. Mind több adminisztratív akadályt gördítettek a helyi hatóságok a magyar rendezvények elé, mígnem a szervezők kénytelenek voltak a Zenés Karavánt megállítani.

Szerző: Kovács László (Moiras Records)

A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr9715597406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása