Volt egyszer egy beatkorszak

Pódium a zenének – Nagyerdei Szabadtéri Színpad

2018. szeptember 23. - beatkorSzaki

a_plakat.jpg

A debreceni Nagyerdei Szabadtéri Színpad eredetileg nem beatfellegvárnak épült, ám a hatvanas években oda is betört a gitár. A szórakozóhely hivatalosan 1950. június 10-én nyílt meg a nagyközönség számára. Az avatóünnepségen Kodály Zoltán Székelyfonó című daljátékát mutatták be, ahol jelen volt a szerző is.

A hatvanas évek közepén a fiatal generáció igényeit figyelembe véve a színpadra beszivárogtak a helyi zenekarok is, úgymint a Mercur, a Rivers, a Red Devils és a Lux. Az első „legendás” botrány ma már megmosolyogtató. A Rivers együttes nevéhez fűződik: a buli tetőfokán a csapat énekese, Pipó Imre hanyatt vágta magát a színpadon, a közönség pedig tombolt. Ennyi történt mindössze, mégis erről beszélt a város. A szervezők állítólag alapos fejmosást kaptak a botrányos színpadi show-műsorért. 

A Szabadtéri sikertörténete még csak ezután következett. Sorra érkeztek a kor neves magyar zenekarai. Itt lépett Debrecenben először színpadra a Hobo Blues Band is az Omega előzenekaraként.  Földes László csapata akkoriban annyira ismeretlen volt, hogy a koncertet megelőzően sokan az gondolták, valami külföldi bandát hívtak meg Kóbor Jánosék.  Volt ingyenes P. Mobil-koncert is, ami arról lett nevezetes, hogy több tucat rocker a kerítésen mászott be – köztudott, hogy igazi rocker nem megy be a nyitott kapun.

a_plakat_szept_13.jpg

A Nagyerdei szabadtéri Színpadon több évtized alatt gyakorlatilag a komplett magyar élvonal tiszteletét tette. A debreceni zenekaroknak óriási megtiszteltetés volt a fellépés, a kezdő bandáknak pedig hatalmas lehetőség, hogy minél többen megismerjék őket. A tendencia az volt, hogy a befutott sztárok előtt stílusban hasonló helyi formáció melegíti be a közönséget. Ez persze nem mindig sikerült. Kapott füttyöt a Skorpió előtt fellépő Laár András-féle Panta Rhei is, de 1986 májusában a helyileg már népszerű Vörös Kakast (itt basszusgitározott Lukács László) is megdobták néhány fenyőtobozzal, mert a közönség már az Eddát akarta látni. Az első időszak vége felé itt rendezték meg a Hazudós Zenekarok Fesztiválját, ahol a Nyers, a Pál Utcai Fiúk, a Kispál és a Borz és a Tankcsapda koncertezett.

Az ezredfordulóra annyira leromlott a hely állapota, hogy be kellett zárni, azonban 2014 nyarán ismét megnyitotta kapuit. Az immár 1017 fős befogadóképességű Nagyerdei Szabadtéri Színpad az alföldi régió legnagyobb szabadtéri színháza.

Szerző: Váradi Ferenc

A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr7514237803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása