Volt egyszer egy beatkorszak

Fecó vajon mit szólt volna ehhez?

2021. szeptember 13. - beatkorSzaki

fortepan_89426.jpg

Balázs Fecó 2020. november 26-án halt meg, Méry Péter pedig nem vesztegette az időt, és máris megjelentetett egy róla szóló, roppant gyenge kötetet. Nem hittem volna, hogy sikerül alulmúlni Havas Henrik tavalyi könyvét Benkő Laciról, de örök tanulság: mindig van lejjebb.

Egyszerű internetes kereséssel nem sokat lehet megtudni a szerzőről, mindenesetre ebben a könyvben kimaxolta az összes slendriánságot, amit egy link szakdolgozó elkövethet, főként akkor, ha a legfőbb múzsa számára a határidő. A mű terjedelme szellős sorközökkel és indokolatlanul nagyra hagyott margóval is csupán 134 oldalra rúg, fotó viszont, a címlapon kívül egy darab sincs benne. Mint ahogy Horváth Attila ‒ Balázs Fecó állandó szövegíró társa ‒ hozzájárulását sem bírja a kiadvány.

Méry a 134 oldalból 72-őt szánt bevezetésnek. Ebből a részből kimerítően megtudhatjuk, hogyan ismerkedett meg Fecóval, milyen (teljesen érdektelen) közös megmozdulásaik voltak együtt, hogyan beszélgettek hármasban Horváth Attilával, hogyan halasztgatta a közös munkát és így e kötet megjelenését az énekes, majd hogyan mondta be Fecó halála után Horváth Attila, hogy nem járul hozzá semmilyen megjelenéshez.

Tudjuk tehát, hogy Horváth Attila nem akarta ezt a könyvet. Hogy Fecónak mi szüksége volt rá, az számomra rejtély, különösen annak fényében, hogy a 2005-ös róla szóló kötet nemcsak, hogy jól sikerült, de van is még belőle eladó példány raktáron…

cover_1.jpg

A kötet második fele több fejezetre szabdalva közli azt a beszélgetést, ami legfeljebb pár óra hosszú lehetett. A passzusok között egy-egy kiemelés jelenti az átvezetést, de túl sok újdonság ezekből sem derül ki azok számára, akik az elmúlt évtizedekben figyelemmel követték Fecó megnyilatkozásait.

Egy olvasószerkesztő mellett némi tárgyi tudás, vagy egy szakértő lektor sem ártott volna. Párat említek csak a tévedések közül. A Homok a szélben nem az 1984-es Táncdalfesztiválon hangzott el, hiszen abban az évben ilyen nem is volt, vagy mondjuk Zorán sem a Taurus után iziben kezdett szólókarrierjébe Presserrel. Hosszasan sorolhatnám azokat a hibákat is, amik viszont semmivel sem indokolhatók. A P. Mobil (és nem P. Mobile) vezetője például sosem írta Suszter alakban a vezetéknevét. Az pedig már rég gyanús, ha valaki Hendrixet Jimmy keresztnévvel emlegeti. A bajok tehát nem kicsik.

A kötet elején a kiadó nevénél egy veresegyházi címet is megjelöl a szerző. Megkerestem őket, és ők sem tudnak semmit a kiadványról…

Szóval azt hiszem, jobban jártok, ha nem veszitek meg ezt a kötetet.

Méry Péter: Balázs Fecó ‒ Fehéren feketén, Hanka Média Kft. (?), Veresegyház, 2021.

Szerző: Bálint Csaba

Nyitókép: Fortepan / Urbán Tamás

A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr4416638910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása