Volt egyszer egy beatkorszak

Szemesnek áll a világ! ‒ Gemini, nyár és Balaton

2023. július 31. - beatkorSzaki

fortepan_202713.jpgÁlljon ez emlékül bátyámnak, Öcsinek ‒ akivel életem első koncertjén voltam Balatonszemesen, egy Gemini-bulin. Ezt a levelet tizenöt éves koromban írtam egy barátnőmnek, aki nemrég visszaküldte nekem. Most bárki elolvashatja, mi történt 1970 nyarán, a Balatonon.

Na hello, Szepegő!

Állati jó volt a Balcsin. Szombaton 10-kor megérkeztünk, irány mindjárt fürödni. Egész nap kinn döglöttünk a parton, és egyszer-kétszer hazatértünk zsíros kenyeret kajálni. Egész közel van a kégli a strandhoz. Este vonattal átugrottunk Gemini-koncertre. Szepi, ezt nem lehet leírni, ezt csak elmesélni lehet, de azért mégis megpróbálom leírni, talán sikerül.

fortepan_270264.jpgA vasútállomás Balatonszemesen. Fotó: Fortepan / Vozárik Edit

Balatonszemes ‒ kiáltotta a klajzi. Állati izgatott voltam, mert életem első koncertje volt ez. Mindjárt az állomáson belebotlottunk egy-két Jimi-fejbe. Topis szerkó, satöbbi. Halloftunk valami jó zenét is, mint később megtudtuk a Kugli játszott az állomáshoz közeli Vigadóban. Irány a kultúrház! Teljesen jó volt! Rohadt sok fiatallal találkoztunk. A felnőttek ide nem is valók! Szemes a fiataloké!

A kulti előtt már sokan ácsorogtak. Mindenki ott döglött a lépcsőn, árokban, fa alatt ‒ épp, ahol hely volt. Mi is leültünk. Körülnéztem kicsit. Még csak fél nyolc volt, de már akkor kurva sokan voltak, elhiheted. Mindenhol hippi szerkók, hosszú haj, szakáll, hallottuk, hogy sokan járkálnak a Geminivel mindenhova. Végre nyolc óra! Mindenki neki az ajtónak. Nagy tömeg meg minden. Nyolc forint a belépő, a ruhatár 1 forintba kerül, és a sörös citromlé meg a zsíroskenyér is 1 forintba kerül. A terem falán szövegek: „Ne lopj”, „Ne ölj” „Látlak”, „Szemesé a Világ”, „I love You”, „Kiss me”. Satöbbi, satöbbi.

fortepan_133700.jpgFiatalok Balatonszemesen. Fotó: Fortepan / Chuckyeager tumblr

Leültünk a második sorba, közvetlen egy erősítő közelébe. A színpadon állt a Gemini, mindjárt rákezdenek. De hiszen már most megállt a levegő, mi lesz itt később? Az első szám egy Jethro Tull, majd egy kis limonádénak Aphrodite’s Child, Marmalade és a gyönyörű Bee Gees, a Don’t Forget to Remember.

Most egy kicsit félbeszakítom a programot, és a zenekart írom le. Egy orgona, egy dob, egy énekes, (illetve kettő, mert az orgonista is énekel), egy basszusgitár (de milyen jó), egy szólógitár (a szólógitáros krapek nagyon tud). A dobos a legjobb fej. Tökéletesek a beszólásai.

Na, de a műsort. Egy beatoperát adnak elő, aminek a címe: A bahcsiszeráji szökőkút, avagy ketten egy ládában (jeligének is teljesen jó) Első fejezet: Ébredés a kolhozban. Beatles Come Together és végig ilyen szöveg és összeállítás, persze közben jobbnál jobb számok. A fiú találkozik a cigánylánnyal ‒ Led Zeppelin Rengeteg szerelem. Ezt egy kicsit elrontják, de nem baj, utána törlesztenek, mivel a Szívtiprókat gyönyörűen játsszák el. Azonkívül, ha már a Zeppelinnél tartunk, ide sorolható a Thank You és a Jó idők, rossz idők is, mert ezeket is nagyon jól adták. Pihentetőül Procol Harum Halványnál is fehérebb. Majd jön egy vad John Mayall, aztán Beatles Something, Bee Gees-számok, Chicago I'm a Man. Hendrixet nem játszanak, sem Ten Years Aftert. Asszem, volt egy kis Taste is. Meg a Creamtől a Napfényes szerelem. A Felkelő nap háza, mint afféle kötelező, és Led Zeppelin megint. Többre nem emlékszem, pedig még rengeteg számot eljátszottak. A levegő megállt, mindenki befülledt. A krapekok félmeztelenül, a csajok feltűrt blúzzal mászkáltak. Az egyik sarokban smároltak, a másikban meg már jóval túl voltak ezen. Az énekesnek majdnem Zeppelin hangja van. Zsíroskenyeret zabáltunk. Az utolsó szám egy Procol Harum. VÉGE. Vége mindennek…

fortepan_202709.jpgA Gemini a Kaffka Margit Gimnázium dísztermében, 1970-ben. Fotó: Fortepan / Rubinstein Sándor

Éjfél van. A zenekar egyik tagja bejelenti, hogy huszonnégy órás koncertet fognak tartani. Én meg magamban megfogadom, ezt meg fogom nézni, akármi lesz. Huszonnégy órás Gemini-buli, huszonnégy órás szerelem! Majdnem bőgtem, mikor el kellett jönni. Életem legelső és legjobb koncertje. Eddig. Nagyon fáradt voltam és minden zúgott belülről, de nagyon jó volt. Aztán beszálltunk a kocsiba. (Összefutottunk ugyanis pár ismerőssel, akik kocsival jöttek.) Elhagytuk Szemest. Aztán vége. SZEMESNEK ÁLL A VILÁG. Zuhanás az ágyba, zuhanás az álomba.

Másnap Illés-koncert Fonyódon. Tíz forint az állóhely. Nem volt hangos, szokatlan volt, pedig nagyon szerettem az Illést., de csak akkor lehetne összehasonlítani a Geminivel, ha az Illés is külföldi számokat játszana.

Aki látta már a Sakk-Mattot, illetve a Tűzkereket, az azt mondta, hülye vagyok, hogy ennyire tetszett a Gemini, mert a Tűzkarika jobb, illetve jobb volt, amikor még eredeti felállásban játszottak, mert a Radics felülmúlhatatlan.

Különben a Balcsin nagyon piszkok az autósok, állhatsz kinn órákig a placcon, nem kapsz stoppot… Ennyi volt. Írhatnál abból a dögunalmas építőtáborból valami jót is!

Üdv, jó melót. Hugi.

A szöveg a Volt egyszer egy beatkorszak 2023-as pályázatára érkezett. 

Szerző: Zeller Anna

Nyitókép: Kékes Zoltán és Várszegi Gábor a Gemini tagjai, 1970-ben. Foró: Fortepan / Rubinstein Sándor

A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr4018156090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása