Volt egyszer egy beatkorszak

A Hobo Blues Band elődje – Ikarus

2018. április 09. - beatkorSzaki

ikarus_1977_promo04_ajtoamelysehovasemvezet_bovebb_korosjozsef_szakacslaszlo_gecsejanos_szakacsgabor.jpg

Kőrös József, Szakács László, Gecse János, Szakács Gábor

Az Ikarus tulajdonképpen a Hobo Blues Band elődzenekara, bár maga is egy másik zenekarból alakult: Kőrös József gitáros, Gecse János basszusgitáros és Szakács László dobos 1976-ban még az Androméda tagjaként döntöttek az új csapat megalapításáról. 1977-ben Szakács László bátyját, Gábort hívta énekelni, akivel pár évvel korábban már játszottak egy együttesben, a P. Mobil elődzenekarában, a Gesarolban.

Az Ikarus nevet Gecse János adta, apellálva arra, hogy az Ikarus cég reményeik szerint próbahellyel fogja támogatni az újonnan alakult formációt. Saját dalokat nem írtak, jobbára feldolgozásokat játszottak. A régi gesarolos kapcsolatnak köszönhetően Schuster Lóránt gyakorta hívta előzenekarnak a P. Mobil elé őket. A zenekari felszerelést is a P. Mobiltól vette az Ikarus, melyet az előzenekari szereplések gázsijából törlesztettek. Az 1978-as évben a Budai Ifjúsági Parkban nemcsak a P. Mobil, hanem a Mini és a Beatrice előtt is felléphettek több koncerten.

1978-ban a P. Mobil másik, szinte állandó vendége volt a pesti koncerteken Földes László „Hobo”, aki ebben az időszakban több P. Mobil-dal – így például a Honfoglalás – szövegét is írta. A koncerteken pár Rolling Stones-dal-előadásában vett részt, jobbára angol szöveggel énekelte ezeket a számokat, de már ekkor elkezdte a magyarítások megírását is. A legenda szerint a közönség nehezen fogadta el Vikidál Gyula mellett a másik énekest, így Schuster beajánlotta Földest az előzenekarba tagnak. A javaslat kapóra jött az Ikarusnak, hiszen Szakács Gábor kilépett a csapatból és idegenvezetőként dolgozott tovább.

1978 őszétől felvették a Hobo Blues Band nevet, majd 1978 végén csatlakozott a zenekarhoz Póka Egon, aki nagyon rövid idő alatt Kőrös Józsefen kívül megvált minden korábbi tagtól.

Szakács László 1979-ben Ikarus néven új zenekart szervezett Akantisz Sándorral, Laki Zoltánal és Márffy Zsolttal, a gitáros és énekes Galla Miklós lett. 1980-ban egy kislemezes daluk is megjelent, a Barát, vagy ellenség. 1980-ban Szakács László elhagyta az országot, ezzel az Ikarus is megszűnt.

Fotó: Rockmúzeum archívuma.

A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr1013819810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása