Volt egyszer egy beatkorszak

Betonból Korona – Beton együttes

2018. július 09. - beatkorSzaki

beton_1974_promo2_majorjanos_kainrathgyorgy_molnarmiklos_banksandor.jpg

Major János, Kainráth György, Molnár Miklós, Bánk Sándor

A Beton zenekar jó pár érdekes dologgal írta be magát a magyar rocktörténelembe. Az együttes alapítása az ősködbe vész. A később csatlakozott tagoktól annyi tudható, hogy a zenekar nevét Molnár László találta ki. 1971-ben már Vadas András énekes, Major János gitáros, Bánk Sándor basszusgitáros, Kainráth György dobos és Molnár László billentyűs alkották a Betont.

1972-ben elindultak a Ki Mit Tud?-on, a fesztiválon elhangzott két dalukat (Hősök sírja, Vár az út) pedig kislemezen is megjelentették, de olyan kis példányszámban, hogy a lemezgyűjtői körökben a legritkább és legdrágább tíz magyar kislemez közt szerepel az anyag. A fesztiválon Monyók Gabriellát is kísérték, közös daluk, a Vörös golyóként egy kislemez egyik oldalán is megjelent.

A fesztivál másnapján Kainráth Györgyöt és Molnár Lászlót behívták katonának, így 1973 szeptemberéig tulajdonképpen szünetelt a zenekar, amikor is Kainráth György visszatért a dobokhoz, Molnár Miklós lett a basszusgitáros és ezzel Bánk Sándor már „csak” énekesként volt tagja az együttesnek. 1973 végén az Omega előzenekaraként egy ORI-turnén is részt vettek.

Bánk Sándor végül a nyugati vendéglátózást választotta. Érdekességképpen: nyugaton a Zorán nélküli Metro tagja lett, évtizedekig haza sem jött. Helyére Kárpáti Elemér érkezett az énekesi posztra, majd 1976 körül csatlakozott a zenekarhoz a később az R-GO-ban nevet szerzett Lippényi Gábor a Spirál együttesből, ő hívta el énekelni korábbi zenésztársát, Tunyogi Péter Tunyót.

beton_promokepeslap_1977_kainrathgyorgy_tunyogipeter_lippenyigabor_majorjanos_molnarmiklos.jpg

Kainráth György, Tunyogi Péter, Lippényi Gábor, Major János, Molnár Miklós

Tunyó korábban a Cyklonban és a Spirálban dobolt is, de a Beton tagjaként már csak énekelt és ritmusgitározott. 1977-ben a banda rendszeresen játszott a Lőrinci Ifjúsági Parkban, de a Metro Klubban is önálló koncerteket adtak, sőt, megfordultak az E-Klubban és a Vár Klubban is.

1977-től Koncz Zsuzsa állandó kísérőzenekara lettek, bejárták az összes KGST-országot, több televíziós felvétel is készült velük, és ebben a korszakban íródott saját dalaikról készültek rádió- és tévéfelvételek is. Koncerteken saját dalaik mellett feldolgozásokat is játszottak, de nemcsak nyugati zenekaroktól, előadóktól, hanem – a korszakban szokatlan módon – az LGT-től a Miénk itt a tér és az Illéstől a Keresem a szót is a repertoár részei voltak

1978-ban Erdős Péter javaslatára az együttesnevet változtatott, mert Erdős túl „prolinak” találta a Beton nevet egy olyan formációhoz, amelyik Koncz Zsuzsáét kíséri. Így vették fel a Korona nevet. A névváltoztatás ellenére Erdős nem adta ki azon dalaikat, melyeket ebben az időszakban felvettek.

A zenekar a Lőrinci Ifjúsági Parkban gyakran játszott együtt a P. Mobillal, Schuster Lóri itt figyelt fel Tunyogi Péter hangadottságaira, majd 1979 nyarán a Mobilt éppen elhagyó Vikidál Gyula helyére hívta, Tunyó pedig vállalta a felkérést.

1980-ban már Korona néven az együttes kiegészült egy rövid időre Sáfár József Öcsivel és Szánti Jutkával, majd a tagok végül a külföldi vendéglátóiparban próbáltak szerencsét.

Fotók: Rockmúzeum archívuma.

A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr3214101761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása