Volt egyszer egy beatkorszak

Illés-együttes 1973 – új alkotói közösség és megszűnés

2019. december 07. - beatkorSzaki

Az 1973-as évet a hazai rocktörténészek egybehangzóan korszakhatárnak értékelik. Csak néhány az év fontosabb történései közül: Miskolcon Popkoncert néven megrendezik az első rockfesztivált (amelyet hasonló rendezvény évekig nem követett), megjelenik az LGT Bummm! című, mind a szakma, mind a közönség által igen nagyra értékelt albuma, átalakulnak a sanyarú sorsú hazai progresszív rockszíntér csapatai (Syrius, Mini), és feloszlik a legnépszerűbb hazai beatzenekar, az Illés. A hazai popzene gyermekkora véget ért.

Az Illés hiába volt a legnépszerűbb beategyüttes a hatvanas-hetvenes évek fordulóján, a hatalomhoz való viszonyuk nem volt felhőtlen. Nemcsak az 1970-ben történt részleges betiltásuk története bizonyítja ezt  – amely egy másik cikk témája -– hanem a töredékesen fennmaradt állambiztonsági iratok is tanúskodnak arról, hogy a hatalom ennek a zenekarnak a kereteit provokátorokkal akarta szétfeszíteni. Sajnos, mindennek komoly szerepe volt abban, hogy a klasszikus felállású Illés-együttes olyan válságba jutott, amelyet túlélnie nem sikerült.

Látható jele volt a formáció elfáradásának, amikor Bródy János javaslatára, a belső feszültségek elvezetése céljából 1973 elején megalakult a KITT-egylet alkotói közössége. Ebben a zenekar mellett Koncz Zsuzsa, valamint a Tolcsvayék és a Trió vettek részt. Közös koncertek és közösen elkészített lemezek fémjelezték az egylet működését. Az év végéig megjelent az Illés Ne sírjatok, lányok című válogatáslemeze, újra felvett dalokkal, valamint több szólóanyag: Halász Judit Kép a tükörben című lemeze, Koncz Zsuzsa Jelbeszéd című albuma és Szörényi Levente Utazás című lemeze. Az Illés utolsó elkészült kislemeze (Vigasztalj meg / Légy erős, SP 70038) szintén ezen időszak termése volt, de ez a kislemez végül csak tervezet maradt. A hangvételében már a leendő Fonográf együttest megelőlegező két dal csak 1993-ben, az Illés kislemezeit összegyűjtő dupla CD-n jelent meg.

A KITT-egylet nagy sikerrel lépett fel a miskolci Popkoncerten, de az Illés számára a rendezvény egy katasztrofális történettel zárult: Bródy Jánost büntetőeljárás alá vonták a színpadi kísérőszövege miatt. Mai szemmel semmi különöset nem mondott, megköszönte a rendőrség munkáját és megemlítette, hogy többeket a fesztivál előestéjén a rendőrségi fogdákban „szállásoltak el”. A vád a rendőrség elleni gyűlöletkeltés, izgatás volt. Az ügy egyik következményeként Bródy nem koncertezhetett, ami – bár társai szolidárisak voltak vele – tovább mélyítette a zenekaron belüli emberi, bizalmi gondokat.

A munkát egyébként is személyi ellentétek nehezítették. Szörényi Levente szólólemezén Illés Lajos (billentyűs hangszerek, ének) és Pásztory Zoltán (dobok) nem játszottak és egy esedékes NDK-beli meghívásnak is már kettejük nélkül, de a Tolcsvayék tagjaival és Papp Gyulával (billentyűs hangszerek) kiegészülve tettek eleget. Jobb névötlet híján Moto-rock néven léptek fel.

1973 november elején Illés Lajos a Magyar Ifjúságnak adott interjújában közölte a zenekar megszűnését. Ezt követően alakult meg a Fonográf az Illés és a Tolcsvayék és a Trió tagjaiból, a Szörényi testvérek, Bródy János, Tolcsvay László, Móricz Mihály és Németh Oszkár részvételével. Az Illés-együttes története sem ért véglegesen véget, mivel Illés Lajos új zenésztársakat keresett és talált a folytatáshoz.

Szerző: Kovács László (Moiras Records)

A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr4415342390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása