Volt egyszer egy beatkorszak

„Kőbányásnak” lenni rang és elismerés

Zenés dokumentumfilm Póka Egon Benedek és Szappanos György emlékének dedikálva

2023. május 03. - beatkorSzaki

dokufilm_01.jpgAmikor az ember elveszít egy közeli hozzátartozót, barátot vagy mestert, a gyász feldolgozása a legmélyebb, legbensőbb és legnehezebb lelki folyamatok egyike. Teljesen egyénfüggő, ki hogyan oldja meg.

Barán Attila basszusgitáros, a Music Nation Budapest zenei projekt vezetője a Kőbányai Zenei Stúdió indulásakor az első hallgatók egyikeként kezdte meg tanulmányait basszusgitáros példaképe, Póka Egon tanítványaként. Később Szappanos György magántanítványa is lett.

Póka Egon Benedek, Radics Béla egykori zenésztársa, a Hobo Blues Band és a P. Mobil zenei motorja 1994-ben alapította az akkor már évek óta tervezett iskolát, ahol a hazai zenészvilág krémje oktatja azóta is a tanulni vágyó fiatal zenészgenerációt ‒ akiket irigykedve figyelnek azok, akik nem nyertek felvételt a művészeti szakképző iskolába. Mert „kőbányásnak” lenni rang és elismerés, másrészt a végzettek kivétel nélkül életük legboldogabb időszakaként emlékeznek az ott töltött éveikre és szinte minden hazai zenekarban felbukkannak.

Szappanos György hazánk gitáros elitjének kedvenc basszusgitárosa többek között Babos Gyula, Tátrai Tibor vagy Mohai Tamás aktuális zenekaraiban játszott, mint a Boom-Boom, a Tátrai Band vagy a Háború; magánórákat is adott, az általa írt basszusgitár-iskola világszínvonalú, tanítványai közül akad olyan, aki a világ leghíresebb zeneiskoláját, a bostoni Berklee College of Musicot elvégezve azonnal katedrát is kapott ott.

megpihennek_szarnyaid.jpgA Megpihennek szárnyaid című dokumentumfilm plakátja. Forrás: Music Nation Budapest.

Barán Attila gyászmunkája ez a kicsit több mint egy órás zenés dokumentumfilm, ami arra az ötletre épül, hogy két, számára ikonikus dallal emlékezzen mestereire, a 2021-ben elhunyt Póka Egonra és Szappanos Györgyre.

Ez a két dal a Hobo Blues Band 1990-es Tábortűz mellett című lemezéről A látogató (zene: Póka Egon‒Tátrai Tibor‒Tóth János Rudolf, szöveg: Földes László Hobo, valamint a Mára nincs több kérdés, amely először Mohai Tamás Századvégi R&R (1992) című szólóanyagának kazettáján, majd a Háború Dr. Csónakos (1998) című CD-jén és kazettáján jelent meg (Zene és szöveg: Mohai Tamás).

Barán Attila és producertársa, Garami Gábor összehívtak egy olyan zenészválogatottat, akik mindannyian érintettek a két elhunyt basszusgitáros és a két feljátszandó dal történetében. A méltó helyszín a BMC épülete, hála Gőz László partneri támogatásának. A dalokat múlt év november 27-én, Jimi Hendrix születésnapján vették fel. Köztudott Póka Egonról, hogy maga is több ízben vett rész a Thanks Jimi Fesztiválon Wroclawban, ahol egyszerre több száz gitáros pengette a Mester dalait (Guinness-rekordot felállítva ezzel).

A film a felvételt rögzíti, közben Garami Gábor interjúkat készített a résztvevőkkel, elsősorban az ötletgazda Barán Attilával, aki több ízben is megszólal. Póka Egon és Szappanos György archív anyagokról sem szerepelnek, nem is ez volt a cél. Az talán majd egy következő dokumentumfilmben valósul meg.

A Megpihennek szárnyaid nemes gesztus, baráti búcsúzás.

Negatívumként róható fel, hogy Szappanos György említése alulreprezentált, valamint az utómunkákkal még akadt volna tennivaló (gyakran hirtelenek, élesek és zavaróak a vágások képben és hangban egyaránt).

A film alkotói: Léko Stefánia – ének, Tóth János Rudolf – ének, gitár, Naszvagyi Tamás – ének, Barán Attila – basszusgitár, Mohai Tamás – gitár, Kékkői Zalán – gitár, Szakadáti Mátyás – dob, Hirleman Bertalan – dob, Tar Gergely – ütőhangszerek, Gyöngyösi Gábor – billentyű, Makovics Dénes – szaxofon, Bánlaki Csaba – trombita, Magyar Péter – pozan, Gazda Bence – hegedű, Schrettner Kornél – hegedű, Markó János – brácsa, Szontagh Márton – cselló és Garami Gábor - riporter, narrátor.

Szerző: Rozsonits Tamás

Nyitókép: Music Nation Budapest

A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr7318104144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása