Volt egyszer egy beatkorszak

Könnyűzene a hazai sajtóban az 1990-es évek előtt

A Pop Műsorújság magazin (1973. június 10.)

2019. január 18. - beatkorSzaki

cimlap.jpg

A Pop Műsorújság az egyik kedvencem az összes magyar zenei magazin közül. A kiadvány a diósgyőri popfesztivál hivatalos lapjaként jelent meg az első hazai óriáskoncertre, ám a negyvennyolc oldalas újságot átlapozva jó néhány interjú és cikk nyomban megálljt parancsol, és azonnali elolvasást követel, annyira érdekes még manapság is. Látszik, hogy nem pár nap alatt dobta össze néhány lelkes amatőr, ez egy kiérlelt koncepción alapuló, gondosan megírt, szerkesztett, fotózott, méretében nagyon jól eltalált, grafikai megoldásaiban alaposan kidolgozott, három színben nyomott, vérbeli, profi szakemberek által előállított sajtótermék, amely posztereket és reklámoldalakat is tartalmaz.

Időzzünk egy kicsit az impresszumnál: azonnal szembeötlik, hogy ezt a lapot nem a KISZ (mint minden más hazai ifjúsági sajtóterméket akkoriban), hanem a DVTK miskolci sportegyesület adta ki és a Borsod megyei Nyomdaipari Vállalat állította elő Miskolcon. Tehát nem a fővárosban, és ez egy kulcskérdés: megkockáztatom, ha ennek az újságnak a laptervét akkor Budapesten kellett volna megfuttatni az engedélyeztetésért, betiltották volna. Így, az első magyar óriáskoncert műsorújságaként nem szúrta a budapesti kultúrpolitikusok szemét. (Maga a koncert egy nemes ügy, a miskolci ifjúsági part építésének segítségére jött létre, Kurucz Attila, a miskolci Molnár Béla Ifjúsági Ház klubvezetője és Tolcsvay Béla, a Tolcsvayék és a Trió vezetőjének ötlete és hatalmas szervezőmunkája nyomán. A magyar pop-rock szakma addig sosem tapasztalt lelkesedéssel és összefogással támogatta a fesztivál ötletét. Aki élt és mozgott ebben a körben, azonnal igent mondott a fellépésre, összesen hetvenöt pop-rock művész lépett aznap színpadra egy olyan felszereléssel, amelynek alkotóelemeit a fellépő zenekarok bedobták a közösbe.) A Pop Műsorújságban az összes fellépőről található cikk, fotó, többekről egész oldalas poszter is. A sorrend így alakult aznap: kezdett a miskolci Ex Vér, majd a Teátrum (így, helytelenül írva), az M7, Delhusa Gjon & V’73, Neoton, Mini, Syrius, Corvina. A szünetben a három disc jockey: Dévényi Tibor, Keresztes Tibor Cintula és B. Tóth László pörgettek lemezeket, aztán a P. Mobil adta ezen a néven élete első koncertjét, majd a Generál& Mikrolied, a KITT egylet (Koncz Zsuzsa, Illés, Tolcsvayék és a Trió), az este legnagyobb sztárjaként az akkor népszerűsége csúcsán járó Bergendy lépett színpadra. (Akkor még senki nem sejtette, hogy a Syrius hamarosan átalakul, mert Orszáczky Jackie elhagyja az együttest; az Illés pedig szintén feloszlik az év őszén.) Bródy János konferanszában megköszönte a rendőrségnek, hogy éjszakára szállást biztosítottak néhány fiatalnak – letartóztatták és becsukták őket –, ezt felhasználva ürügyként kezdődött el Tini koncepciós pere.


pop_73_3.jpg
Három zenekar igazoltan volt távol: az Omega éppen akkor kötött hároméves szerződést az NSZK-beli Bellaphon lemezkiadóval, a Locomotiv GT aznap este Siófokon koncertezett a Rock and Roll Circus turnéja keretében, a Skorpió pedig frissen alakult, és még nem készült el a teljes koncertprogramjuk. Ettől eltekintve mindhárom formációról található cikk a lapban, sőt, a Skorpió megalakulásáról ez az első híradás egy Frenreisz Károly-interjú formájában. Az újságot Hegedűs László és Neményi Gábor írták, és Végh Miklós lektorálta.[1] A Pop Műsorújság jól tagolt, olvasmányos, informatív lap, az ilyenekre mondják azt, hogy le sem lehet tenni. A cikkeken és interjúkon kívül hazai és nemzetközi lemez sikerlisták, Magyar Hanglemezgyártó Vállalat-reklám, ORI-reklám, nemzetközi kitekintés és egy Middle of the Road-karriertörténet is helyet kapott. A lap szerkesztőségi cikkében Hegedűs László következő évi folyatásban reménykedett, mind a szuperkoncert.[2] mind a lap tekintetében. Ma már tudjuk, hogy egyik sem valósult meg. Igaz, 1983-ban, a tízéves évfordulón szerveztek egy újabb koncertet és annak is volt egy újságja, ám az küllemében és tartalmában sem közelítette a Pop Műsorújság 1973-as, egyetlen számát.

További képekért nézzétek meg a galériánkat:

Szerző: Rozsonits Tamás

[1] Neményi Gábor az Interkoncert munkatársa volt, Végh Miklós a Magyar Televízióban és a Magyar Ifjúság hetilapba készített anyagokat folyamatosan a magyar könnyűzenei életről, Hegedűs László koncertszervezővel pedig itt található egy életútinterjú.

[2] A Diósgyőri Popfesztivál emlékét tábla őrzi a Gárdonyi Művelődési Ház és park falán.

A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr5714570698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása