Volt egyszer egy beatkorszak

Bemutatkozó kislemezek – Nagy Feró és a Bikini: Kicsinál szódát – A zenekar üzenete

2018. október 01. - beatkorSzaki

bikini_ki_csinal_szodat_front.jpgAz első benyomások nagyon fontosak, szinte egy életre meghatározóak. Igaz ugyan, hogy hazánkban a kislemezkultúra nem volt olyan jelentőségű, mint a világ más részén, sok előadó és együttes pályafutásában mégis mérföldkőnek számított az első barázdákba préselt anyag, még akkor is, ha csak kislemezen, 45-ös fordulaton történt. Sorozatunkban magyar zenekarok bemutatkozó kislemezeiből szemezget Rozsonits Tamás.

bikini_ki_csinal_szodat_back.jpg

Az 1980-as évek elejének legfurább és legérdekesebb találkozása a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat és a hatalom által tiltott és üldözött Beatrice frontembere, Nagy Feró, és a MHV által kedvelt és foglalkoztatott Dinamit-zenészek: Németh Gábor, Németh Alajos és Szűcs Antal Gábor közös zenei kísérlete, a Nagy Feró és a Bikini együttes megalakulása 1982-ben, ahova Feró hozta magával a Rice korábbi technikusát, majd gitárosát, Vedres Joe-t is. Feró a Beatrice 1981-es feloszlása után különböző, rövid életű formációkat hozott létre (Csiga-Biga, Backing Group, Bicigli, Bikini, stb.), majd találkozott Németh Alajossal, aki nagyon szerette a Beatricét, így számára nem is volt kérdés, kivel folytatja a zenélést a Dinamit feloszlását követően: „[N]em is gondolkoztam, hogyan folytatom tovább. A Beatrice feloszlott, Feró igazából nem tudta, mit akar. Belekeveredett az alternatív világba. […] [C]sinált egy Bikini nevű zenekart Vedres Józsival és Angyal Tivadar technikussal. Mindenki más hangszeren játszott, mint amin tudott, teljes volt az anarchia. Nem akarsz csinálni egy rendes zenekart? – kérdeztem Ferótól. Hetekig feljártam hozzá Zuglóba, beszélgettünk: hogy kéne, mit kéne. Akkoriban rengetegen megkeresték, többek között Som Lajos is, amikor Révész kilépett a Piramisból. Mindenkinek nemet mondott. Nekünk mégis rövid időn belül sikerült meggyőzni egymást.” (Zoltán János: Nagy Feró könyv)

Nagy Feró a Poptika című, első magyar popzenei magazin (egyetlen példányt megért) első, 1982. novemberi számában így nyilatkozott a vadonatúj Bikiniről Vágó Juditnak: „Bennem a következő fogalmazódott meg az elmúlt egy évben, ahogy végiggondoltam a dolgokat: csak olyan zenekarnak van esélye a befutásra, amely mindazt az eredményt, ami a rockzenében született, össze tudja foglalni. Magyarországra értem, de lehet, hogy Nyugaton is így van. Úgy érzem, hogy le kell vágni a zenéről, hogy ez most heavy metal, az izé metal, ez punk, ez új hullám, ez new wave, az no wave – nem ez a fontos. Hanem az, hogy most kell valahogy egységesen összefogni ezt az egész rockzenét. … Profi zenészek vannak itt, ők azt zenélnek, amit akarnak, én úgyis úgy éneklek, ahogy akarok. És ettől már jó lesz a dolog. Kísérleti anyag, heterogén a Bikini mostani programja, repertoár jellegű. Kipróbáltam, mit lehet játszani ezzel a bandával. Most már tudom, hogy mindent. Azt játszunk, amit akarunk.” Ez így igaz, a zenekar ebben a felállásban elkészített egy kislemezt és két olyan albumot, amelyek a legjobbak közé számítanak hazánk rocktörténetében (a második nagylemezen Szűcs Antal Gábor már nem játszott).

binini_sp-a.jpg

biki_sp-b.jpg

A kislemez (SPS 70562) 1983-ban jelent meg a Start szerkesztőség kiadványaként. A Kicsinál szódát (igen így, egybeírva) és A zenekar üzenete híven demonstrálta a csapat programját. Figyelmet érdemel a borító, Bernáthy Sándor avantgárd művész munkája (tagja volt a Fölöspéldány-csoportnak, és egyik alapító tagja a Bizottság együttesnek). A frontoldalon Nagy Feró és a Bikini, a hátoldalon Bikini és Nagy Feró, a korongon Bikini szerepel előadóként (máig tartó vita a zenekar valódi neve, sokan az Ős-Bikinit használják, véleményem szerint helytelenül). A másik érdekesség a borító hátoldali fotója, azon ugyanis Nagy Feró a legendás bajusz nélkül látható.

A kislemezt még abban az évben követte a Hova lett… című album is, majd 1984-ben a XX. századi híradó, rengeteget koncerteztek, ám ez év decemberében Feró kilépett a zenekarból. (Minden Bikini-koncerten elmondta, hogy az ő legnagyobb szerelme a Beatrice, sőt, a közönség kérésére sok Rice-dalt is beemeltek a repertoárba.) A Beatrice újraindulásáig még várni kellett néhány évet, mert Feró gondolatainak jó részét 1984-ben már egy készülő színházi produkció foglalta le: a Hamlet.

 

Fotó: discogs.com.

Szerző: Rozsonits Tamás

A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr1714274351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása