Volt egyszer egy beatkorszak

Rock and Roll hullámvasút – Új kötet mutatja be Fenyő Miklós pályafutását

2020. augusztus 09. - beatkorSzaki

fortepan_88218.jpg

Az Illést és az Omegát elemző könyvei után Majnik László zenész, kritikus és esztéta a napokban megjelent, harmadik kötetében Fenyő Miklós zenei munkásságát tekinti át a Syconortól a Hungariáig. Pontosabban a Modern Hungariáig.

Majnik könyveit nem lehet A-tól Z-ig olvasni, ahhoz túl alaposak, túl tömények. Nem is arra valók ezek a kötetek, hogy az ember este, lefekvés előtt könyvjelzővel haladjon bennük, hanem pont az a célja a szerzőnek, hogy az olvasó vegye elő sorban a lemezeket, és albumról albumra olvasson hozzá az életműhöz.

A Barázdák között sorozat egészen unikális a magyar rocktörténetírásban, hiszen szerzője gyakorló zenész, aki zeneelméleti és gyakorlati szempontok szerint hallgatja a lemezeket és elemzi egyenként a dalokat. Mindezen felül nemzetközi összehasonlításokat végez és kontextusba helyezi az életműveket. Majnik László elképesztő popzenetörténeti műveltséggel rendelkezik, a világ rockzenéjének nemcsak első, de másod- és harmadvonalát is behatóan ismeri.

hungaria_b1.jpg

Az egyes dalok elemzései kritikai megjegyzéseket is tartalmaznak, az író az érdemeket kiemeli, de nem hallgatja el azt sem, ha esetleg gyengébb egyik-másik megoldás. Elemzéseiben méltányosan áll a művekhez, de nem helyeskedik.

Fenyő Miklós pályafutása szédületes hullámvasút. Elképesztő magasságok és az idők során feledésbe merült mélységek jellemzik. Fenyő egyik legnagyobb érdeme, hogy minden mélyponton túl tudott lendülni, tehetsége évtizedek óta fel-felvillan és ilyenkor meghatározó műveket alkot. A most megjelent könyv megfelelő mértéktartással mutatja be ezt az életutat.

Majnik László nagy érdeme (vagy szerencséje), hogy sikerült rávennie Fenyő Miklóst és néhány zenésztársát, hogy olvassák el a kéziratot, és meglátásaikkal, pontosításaikkal segítsék a munkát. Ezen kommentárok helyet kaptak a könyvben, de az író kritikai meglátásait nem befolyásolták.

A könyv megvásárolható a Rockmúzeumban és a Rockdiszkontban, vagy megrendelhető a skytract@gmail.com emailcímen.

A kötetet 2020. augusztus 16-án 14 órakor, a Rockmúzeumban mutatják be. Ugyanitt 10 órától 16 óráig egy nagyszabású lemezbörze is lesz, amelyre a belépés ingyenes.

Majnik László: Barázdák között III. – A Hungaria együttes története hangfelvételeik tükrében, Szerzői kiadás, Budapest, 2020.


Szerző:
Bálint Csaba

Nyitókép: Fortepan/Urbán Tamás

A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr4616118536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása