Volt egyszer egy beatkorszak

Ahol nagyzenekari kísérettel szólt a Ringasd el magad – magyar sikerek a sopoti dalfesztiválon

2024. június 07. - beatkorSzaki

fortepan_88003_3.jpgEz a sorozat a szocialista tábor három talán legfontosabb és legnagyobb nemzetközi dalfesztiváljának állít emléket, a részt vevő magyar előadók lemezen megjelent dalainak bemutatásával.

A bolgár Naposparton, Sopotban és Drezdában inkább kisebb, mint nagyobb sikereket értünk el az évtizedek során, de a fesztiválok legjobb dalait tartalmazó Balkanton-, Polskie Nagrania Muza- és Amiga hanghordozókon a mi sztárjaink produkciói is helyet kaptak. (A „Grand Slam” negyedik tagjának én a pozsonyi Líra fesztivált nevezném ki, de ezen a rendezvénysorozaton csupán Zalatnay Sarolta egyik dala került Opus lemezre 1972-ben.)

A korongokon napvilágot látott magyar vonatkozású felvételek egy része olyan zenei csemege – bolgár, lengyel és keletnémet szerzők kompozíciója –, amely hazai kiadású lemezen, kazettán nem lelhető fel. Az énekesek közül Katona Klári, Kovács Kati, Zalatnay Sarolta, Karda Beáta, Máté Péter és Szűcs Judit mondhatja el magáról, hogy mindhárom helyszínen jelen volt – akár vendégként, akár versenyzőként –, és mindegyikük valamelyik (legalább egy) fesztiválhoz kapcsolódó hanghordozón szerepel is.

Kovács Kati hangja mindhárom seregszemléről megmaradt az örökkévalóságnak, Szűcs Juditnak két különböző fesztiválon került lemezre produkciója, Korda György nem versenyzett Drezdában, de a bolgár és a lengyel korongon megmaradt egy-egy dala. A zenekarok – főleg a versenyprogramban – kisebb számban vettek részt ezeken a fesztiválokon, de azért az LGT-nek és a Corvinának lengyel, az Apostolnak és a Panta Rhei-nek pedig keletnémet lemezen maradt fenn különleges cover felvétele.

Lengyelországban 1961-től Gdanskban, 1964-től pedig Sopotban rendezték meg a nemzetközi dalfesztivált (Międzynarodowy Festiwal Piosenki Sopot), amelyre 1980-ig minden évben érkeztek művészek a nagyvilágból a Balti-tenger partján fekvő településre. Az utolsó évre már árnyékként vetült a politika, hiszen egy héttel a verseny kezdete előtt sztrájkba léptek a gdanski Lenin Hajógyár munkásai. A következő három zűrzavaros esztendőben nem is rendezték meg a dalversenyt, de 1984-től a rendszerváltásig újra élettel telt meg augusztus második felében az Erdei Opera elnevezésű amfiteátrum színpada és nézőtere.

Ezen a fesztiválon Korda György volt az első „magyar fecske”, akinek a felvétele megjelent lemezen: a népszerű Czerwone Gitary együttes egyik slágerét dolgozta fel S. Nagy István szövegével 1969-ben, és az Anna Maria nem csupán lengyel kiadású korongon vált hozzáférhetővé, hanem Qualiton címkével Magyarországon is boltokba került ‒ már a fesztivál évében.

fortepan_147341.jpgKorda György. Fotó: Fortepan / Szalay Zoltán

A következő esztendőben egy négyszámos kislemez felét foglalhatta el Hacki Tamás és az ex-Antiquis együttes. A korongon egy Mozart- és egy Dinicu-mű csendült fel.

Már 1973. április 26-án megírta az Esti Hírlap, hogy a Locomotiv GT lesz a sopoti indulónk, és Presserék vendégszereplése valóban megvalósult augusztus második felében. A lengyelországi látogatásnak egy kislemez lett a hozadéka, amelyen a Ringasd el magad nagyzenekari kísérettel megerősített változata kapott helyet, valamint egy 1972-es Tadeus Wozniak-dal, magyar nyelven. (A lemezen nincs feltüntetve a dal magyar szöveg szerzője.)

Külön öröm, hogy a Lengyel Televíziónak köszönhetően mindkét dal felvétele megmaradt – hozzáférhető a világhálón –, sőt a Ringasd el magad félig-meddig klip formában látható.

A következő évben Soltész Rezsőék kaptak lehetőséget az utazásra, és a Corvina a Trubadurzy nevű lengyel csapat 1968-as nótáját játszhatta fel a válogatásalbumra Sopotban. Ezen kívül volt még más hozadéka is a lengyelországi vendégszereplésüknek, hisz a csapat produkciója megtetszett a csehszlovák Opus kiadó helyszínen tartózkodó szerkesztőjének, ennek eredményeként pedig egy évvel később napvilágot látott Pozsonyban egy angol nyelvű Corvina nagylemez.

Befejezésül egy Wifon kiadó által piacra dobott kazettáról kell megemlékeznünk Kovács Kati kapcsán, aki az 1977-es fesztivált tisztelte meg jelenlétével, műsorával, valamint a Ha legközelebb látlak hangfelvételével. A kazetta II. (nem „B”) oldalának negyedik számaként elhangzó dal címeként a kazetta borítóján a „Ha eu teged ujra latlak” van feltüntetve.

Ezt követően megszakadt a magyarországi előadók és zenekarok lemezfelvételeinek sora, pedig értünk még el sikereket a fesztiválon: Cserháti Zsuzsa 1979-ben került dobogóra, egy évvel később pedig Katona Klári lett különdíjas ‒ és szerencsénkre mindkét énekesnőnk szerepléséről készült tévéfelvétel, amely ma is megtekinthető a világhálón.

Cserhátitól a Boldogság gyere haza magyarul, a Különös szilveszter pedig angolul került képernyőre, míg Katona Kláritól a Tíz percet az évekből és a Ne sírj hangzik fel az archív felvételen. Ezen kívül Babits Marcella saját Youtube-csatornáján lehet rácsodálkozni a Jégszív című V’ Moto-Rock sláger 1985-ben elhangzott feldolgozására, valamint a lengyel Eleni nevű énekesnő egyik dalának – Muzyka twoje imię ma – magyar nyelvű változatára.

 

 

Lemezen, kazettán megjelent dalok diszkográfiája

1969 Korda György: Anna Maria (S. Krajewski‒K. Dzikowski‒S. Nagy I.) Muza XL 0557
eredeti előadó: Czerwone Gitary

1970 Hacki Tamás & ex Antiquis: Marsz Turecki (Mozart) (Muza 0608)
Hacki Tamás & ex Antiquis: Skowronek (Dinicu) (Muza 0608)

1973 Locomotiv GT: Ringasd el magad (Presser G.-Adamis A.) Muza SP-494
Locomotiv GT: The World Watchmaker (T. Wozniak‒B. Chorazuk) Muza SP-494
eredeti előadó: Tadeusz Wozniak és az Alibabki női énekegyüttes

1974 Corvina: Znamy się tylko z widzenia (R. Poznakowski‒M. Głogowski, Hajnal I.)
(Muza SXL 1112)
eredeti előadó: Trubadurzy

1977 Kovács Kati: Ha legközelebb látlak (Koncz T. ‒Szenes I.) Wifon NK-432


Szerző: Hortobágyi Gábor

Nyitókép: A Locomotiv GT 1973-ban. Fotó: Fortepan / Urbán Tamás

A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr918423675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása