Volt egyszer egy beatkorszak

Beatlányok a Naposparton – magyar sikerek az Arany Orfeusz Dalfesztiválon

2024. június 22. - beatkorSzaki

fortepan_137958_1.jpgEz a sorozat a szocialista tábor három talán legfontosabb és legnagyobb nemzetközi dalfesztiváljának állít emléket, a részt vevő magyar előadók lemezen megjelent dalainak bemutatásával.

A bolgár Naposparton, Sopotban és Drezdában inkább kisebb, mint nagyobb sikereket értünk el az évtizedek során, de a fesztiválok legjobb dalait tartalmazó Balkanton-, Polskie Nagrania Muza- és Amiga hanghordozókon a mi sztárjaink produkciói is helyet kaptak.

Az Arany Orfeusz Dalfesztivált (bolgárul: Златният Орфей,) 1965 és 1999 között rendezték meg a híres üdülőhelyen, a Naposparton. Kezdetben minden sor került rá, majd 1982 után áttértek a kétévenkénti rendezésre.

Ezen a seregszemlén először Zalatnay Sarolta szereplését érdemes megemlíteni, aki 1968-ban az angliai „ösztöndíját” szakította meg azért, hogy részt vehessen a fesztivál gálaestjén ‒ majd pedig a budapesti táncdalfesztiválon is. A bolgárok azzal jutalmazták Cinit, hogy felkerült egy négyszámos válogatáslemezre a Аз Си Спомням című szerzemény, aminek fordításaként a Google Translate az „Emlékszem” kifejezést dobta ki.

Sajnos a lemezborító nem árult el többet a dalról, slendrián módon még a szerzőket sem tüntette fel a Balkanton. Mivel a felvételt sehol sem találtam meg a világhálón, ezért kénytelen voltam a messzi Bulgáriából megrendelni a kislemezt. A lemezjátszóra feltett korong megszólalása után már könnyen be tudtam azonosítani a dalt, ami az Open Your Hands élő, nagyzenekari kísérettel előadott változata.

Három évvel később Kovács Katit delegálta az Interkoncert, és bár a Billboard 1971. július 10-én megjelent tudósítása szerint ő volt a „Festival Sweetheart”, „csupán” megosztott harmadik díjat kapott. Az eseményről készült dupla válogatáslemezen (Katty Kovacs néven) a Heart of Gold című dallal szerepel, ami Lili Ivanova egy 1969-es slágerének az átirata.

(Egyébként a Vas Népe hasonlóságokat fedezett fel Kati és Lili karrierjében, amikor a bolgár sztár 1976-ban Szombathelyre látogatott. Az egyik közös pont az egészségügyi háttér volt – Kovács Kati orvos-írnokként dolgozott Egerben, míg Lili Ivanova ápolónőként ténykedett zenei karrierje előtt –, a másik pedig az, hogy Ivanova is egy Ki mit tud? jellegű versenyen tűnt fel Bulgáriában.)

A hazai sajtó Korda György 1972-es fellépéséről nem igazán adott hírt, pedig a Roaming over the World című dala szerepel a fesztivál válogatásalbumán. A lemezcím alapján – rövid tűnődés után – az Óh, mennyit kóboroltam című dalra fogadtam, mert Zalatnay 1968-as felvételéhez hasonlóan a Balkanton ezzel a dallal kapcsolatosan is titkolózik. Mivel a lemezborító nem adott több támpontot, így máshogyan kellett meggyőződnöm a dal kilétéről. Ezúttal egy Litvániából rendelt nagylemez formájában érkezett a segítség s így vált nyilvánvalóvá, hogy a Balkanton cég válogatása valóban az általam előzetesen megtippelt dalt tartalmazza.

Az 1973. június 3. és 7. között megrendezett fesztiválon Szűcs Judit képviselte hazánkat. Bátrak voltak a magyar illetékesek, hiszen alig 11 hónappal azután, hogy feltűnt a Ki mit tud? vetélkedőn, már érdemesnek tartották az énekesnőt a nemzetközi versenyen való szereplésre. Szűcs azonban megszolgálta a bizalmat, hiszen díjjal térhetett haza, ezen kívül az I have an Earth című Maria Neikova-dal feldolgozásával felkerült a fesztivál válogatáslemezére.

A Film, Színház, Muzsika 1975/25-ös száma számolt be az az évi fesztiválon díjjal jutalmazott Katona Klári szerepléséről, aki a két bolgár dal mellett Malek‒S. Nagy Hull az elsárgult levél című slágerét énekelte. A Bolgár Rádió és Televízió különdíja mellett sikerként könyvelhető el az is, hogy Lárika ezen a fesztiválon vehette át az őszi sopoti versenyre szóló meghívást is, emellett a bolgár Shturcite együttes egyik slágerének feldolgozása – School for Young and Old címmel – az ő előadásában került a válogatásalbumra.

1977-ben került fel utoljára magyar előadó a Naposparton tartott fesztivál válogatáslemezére: Máté Péter Ani Varbanova és Petko Petkov szintén ezen a fesztiválon bemutatott duettjének feldolgozását rögzítette. A versenyzőnk itteni produkcióját egy különdíjjal és egy megosztott második helyezéssel is honorálták, emellett az énekes-szerző saját magát is megjutalmazta, hiszen a verseny után két hetet még nyaralt is a családjával Szozopolban.

Utóirat gyanánt pedig említsük meg az 1979-es évnél a romániai Kiss Évát is, akinek magyar nyelvű felvételei is léteznek lemezen az Electrecordnál. A bolgár fesztiválon egy Dan Ardelean-dallal került hanghordozóra, ráadásul még a díjazottak között is szólították.

 

Lemezen, kazettán megjelent dalok diszkográfiája

 

1968 Zalatnay Sarolta: Аз Си Спомням (Open your Hands) (J. Edwards)

Balkanton – ВТМ 6034

 

1971 Kovács Kati: Heart of Gold (Золотое Сердце) (Н. Арабаджиев‒Н. Вълчев)

eredeti előadó: Lili Ivanova (Лили Иванова)

Balkanton – ВТA 1483

 

1972 Korda György: Roaming over the World (Óh, mennyit kóboroltam) (Schöck O. ‒S.    Nagy I.)

Balkanton – ВТA 6034

 

1973 Szűcs Judit: I have an Earth (Имам земя) (M. Neikova- Hajnal I. ‒Y. Erwin)

eredeti előadó: Maria Neikova (Мария Нейкова)

Balkanton – ВТA 1664

 

1975 Katona Klári: School for Young and Old (Училище За Малки И Големи) (K. Marichkov‒Hajnal I. ‒Malek M.)

eredeti előadó: Shturcite együttes (Щурците)

Balkanton – ВТA 1871

 

1977 Máté Péter: Folks, I’m in Love (Хора Аз Обичам) (G. Timev‒Bradányi I. ‒Máté P.)

eredeti előadó: Ani Varbanova és Petko Petkov (Ани Върбанова, Петко Петков)

Balkanton – ВТA 2191

 

1979 Kiss Éva: Спомен (Dan Ardelean)

Balkanton – BTA 1792

 

Szerző: Hortobágyi Gábor

Nyitókép: Zalatnay Sarolta. Fotó: Fortepan / Szalay Zoltán.

A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr2318423725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása