Volt egyszer egy beatkorszak

A bakancsos, vidéki srác – Bálint Csaba Zsöci című könyvéről

2022. március 09. - beatkorSzaki

edda_1981_zselenczlaszlo_slamo.jpg

Rég vártam ennyire új könyvet a magyar rockzene témakörében, mint ezt a kötetet. Amikor megkaptam a szerzőtől a dohányfüstben pácolt próbanyomatot, megszűnt a külvilág, míg a lapok végére nem értem. Rengeteg munka préselődött a több mint 350 oldalra.

Zselencz László Zsöci alanyi jogon is megérdemelt már egy kötetet, ám az ő pályafutása olyan tanulság, ami új értelmezési keretet biztosít a magyar rocktörténet alaposabb megértéséhez. Tőlem – mivel magam is érintett vagyok –, senki nem veheti sértésnek (mert nem is az), ha elárulom, mi ez a fontos, új megvilágítás: a vidékiség. Zsöci, a miskolci srác elmeséli, milyen pokoli nehéz volt legyűrni az Edda esetében azt a 180 kilométert, ami néha több.

edda_1978_mr8studio1_slamo_zselenczlaszlo.jpgSlamovits István (balra) és Zselencz László a Magyar Rádió 8-as Stódiójában. Fotó: Zselencz László archívuma.

A „bakancsos” Edda Művek volt a debreceni Color együttest követően hazánk második zenekara, akiknek sikerült az áttörés. A fővárosban és az egész országban pillanatok alatt futottak be. Maguk sem hitték el, ami történik velük. 1980-ra a rockerek (a csövesek), az akkori tinédzserek egyik legfontosabb zenekarává vált az Edda Művek, dalaik a mai napig nemzedéki himnuszok. A zenekar úgy is működött, mint egy közösségteremtő és azért felelősséget vállaló segítő: az irdatlan levelezéssel, amelyben gyakran kértek segítséget mindenféle problémáikra a rajongók, Zsöci foglalkozott a csapatból.

Nem mindenki örült az Edda sikereinek: fővárosi kollégáik először szóba sem álltak velük, aztán a helyzet radikálisan megváltozott (legalábbis látszatra):

„A vidékiséget éreztük másban is, én például az ORI folyosóin ácsorogva még sokáig idegenül éreztem magam Pesten. A pesti roadok különösen éreztették velünk, hogy honnan jöttünk. Viszont amikor megjelent a nagylemez, főleg, amikor már aranylemez is lett, abbamaradt a cukkolás, legalábbis szemtől-szemben. A hátunk mögött azért persze folytatódott.”

Hatalmas erőssége a könyvnek, hogy érzékenyen, finoman és tisztelettel közelít a legkényesebb témákhoz is. A zenekari rendszerek csoportdinamikája szinte előre kiszámíthatóan működik, a csillogást követi a bukás, amit gyakorta emberi okok váltanak ki. Zsöci és a szerző, Bálint Csaba rendkívüli körültekintéssel ügyelnek a kényes témák kibontására. Nem bántanak meg senkit, ami maximálisan érthető azok számára, akik valaha találkoztak már Zselencz Lászlóval. A mindenféle sztárallűröktől mentes, kedves, csendes, figyelmes Zsöcit az egész rockszakma szereti és hangszeres tudását, emberi kvalitásait nagyra becsüli. Ritka együttállás, ami benne van.

A kötet másik erőssége a bámulatra méltó fotóanyag, többségében korábban sosem publikált képekkel. Ha valaki eddig még nem tanult meg olvasni vagy már elfelejtett, a fotókat végignézve ő is képbe kerül. Megható és elgondolkodtató Pataky Attila előszava. És telitalálat kötet borítója is. Maximális dicséret az ötletért és a kivitelezésért egyaránt!

zsoci1.jpg
Tulajdonképpen ez az igazi bakancsos Edda könyv, az 1978 és 1983 közti időszak eddigi legjobb krónikája. De természetesen Zsöci pályafutásának többi zenekaráról és projektjéről is olvashatunk, hiszen tehetségét olyan meghatározó csapatokban kamatoztatta, mint a P. Box, a Beatrice, a Gitárpárbaj project, a Metal Company, a Bill és a Box Company és még többen mások ‒ napjainkban a Dinamit együttes basszusgitárosa. Zsöci történetein keresztül ezen zenekarok története is megismerhető.

Bálint Csaba: Zsöci, Magánkiadás, Budapest, 2022.

A kötet bemutatója március 12-én, 14 órakor lesz a Rockmúzeumban.


Szerző:
Rozsonits Tamás

Nyitókép: Zselencz László archívuma

A blog az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://beatkorszak.blog.hu/api/trackback/id/tr7817775416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása